'Reguliere jaarwisseling' voor hulpdiensten

Lars Schwachöfer
1 januari 2022
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid spreekt van een reguliere jaarwisseling, vergelijkbaar met die van vorig jaar. Toch kreeg de brandweer meerdere meldingen en was het voor de ambulancehulpverleners de drukste nacht van het jaar.
De brandweerlieden van brandweerposten Centrum aan de Professor Bellefroidstraat en West aan de Nieuwe Dukenburgseweg, werden afgelopen nacht totaal 34 keer opgeroepen voor een brand. Van deze meldingen bestond het grootste gedeelte uit kleinere buitenbranden, zoals achtergelaten vuurwerkstukken, open vuur op de weg of in de berm en brand in struiken of bomen. In vier afvalbakken en containers werd brand gesticht. Ook sneuvelden ruiten van bushokjes en een cafetaria aan de Molenweg.

In de twaalfde straat van de Meijhorst werd een salontafel op straat gezet, overgoten met een ontvlambare vloeistof en in brand gestoken. De brand trok veel bekijks. Weggebruikers alarmeerden de brandweer. Meerdere eenheden van de politie kwamen ter plaatse om mensen op afstand te houden terwijl de brandweer de brand bluste.

Aan de Hatertseweg werd door enkele jongeren een brand in een kliko tegen een monumentaal pand ontdekt. De brandweer had de brand snel onder controle, waardoor erger voorkomen kon worden. Voor zover bekend werden bij de branden in Nijmegen geen brandweerlieden gehinderd tijdens hun werk.

Drukste nacht voor ambulancedienst

De nacht van oud en nieuw was voor de ambulancehulpverleners de drukste nacht van het jaar. Van geweld tegen ambulancemedewerkers was geen sprake. Wel is een centralist van de meldkamer beledigd aan de telefoon. Hoeveel inzitten de ambulancedienst gehad heeft afgelopen nacht en hoeveel daarvan vuurwerkgerelateerd zijn, is nog onbekend.

Op de Spoedeisend Hulp van de ziekenhuizen meldden zich vooral personen met lichte verwondingen, veroorzaakt door alcoholgebruik. Een enkeling had vuurwerkletsel. Zij konden na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. Eén persoon, een 18-jarige Maldenaar, raakte omstreeks half een ernstig gewond door vuurwerk en werd met spoed per ambulance naar het Radboudumc gebracht. Hij ligt met hevig gezichtsletsel op de Intensive Care.

Politie zichtbaar op straat

De politie zette veel personeel in en reed de gehele nacht rond door de stad. Op meerdere plekken spraken agenten met bewoners over de grootte van vreugdevuren. Negen personen werden aangehouden en enkele personen kregen een boete, vanwege openbare dronkenschap, vechtpartijen en fietsen zonder verlichting. Ook werd een man aangehouden tijdens een controle, omdat hij in een beschadigde auto reed. Waarvoor hij precies aangehouden werd, kon de politie nog niet zeggen.

Dit bericht delen:

Advertenties