Tien uitdagende cultuurprojecten krijgen subsidie van gemeente Nijmegen

Van onze redactie
22 december 2021
Tien Nijmeegse cultuurprojecten kunnen verder met een bijdrage van de gemeente Nijmegen. In totaal is ‚€180.000 beschikbaar voor projecten vanuit de regeling Makersfonds. De regeling is bedoeld om creatieve makers aan betaald werk te helpen en om de Nijmeegse culturele sector meer zichtbaar te maken. Onder andere het project On the Block kreeg deze ronde een bijdrage. Een project waarbij tweehonderd jongeren mee kunnen doen aan workshops rap/ beatsrecording, urban dance, vloggen of brass band in Hatert, Dukenburg, Lindenholt, Oosterhout en Lent.
Elke aanvraag is ingediend in samenwerking met minimaal 2 culturele ZZP’ers, die in Nijmegen wonen. De adviescommissie Groei. beoordeelde de aanvragen en gaf de gemeente advies. Dit is de tweede ronde van het Makersfonds. In de eerste ronde, in juli 2021 werden ook 10 projecten gehonoreerd, voor een totaal van €216.529. Naast ‘On the Block’ krijgt in deze ronde bijvoorbeeld ook Hubert een bijdrage . Met 'Verloren herinnering' gaat een theatermaker op zoek naar verhalen over de effecten van de coronamaatregelen op mensen. De cast bestaat uit jongeren en jong volwassenen. ToneelGroep Greppel krijgt een bijdrage voor theatrale wandelroutes in de Ooijpolder. Piepschuim voor de productie ‘Buiten de lijntjes’ met een Nijmeegs strijkkwartet en een verhalenverteller.

Actieplan Cultuur Nijmegen

De regeling Makersfonds maakt deel uit van het Actieplan Cultuur Nijmegen van de gemeente Nijmegen. Dit plan bevat een breed pakket aan maatregelen gericht op herstel, innovatie en noodsteun voor de culturele sector. Met het actieplan geeft de gemeente Nijmegen extra aandacht en ondersteuning aan de werkenden in de culturele sector. De verschillende maatregelen hebben als doel de positie van kunstenaars en makers te versterken. De regeling is gericht op herstel van de culturele infrastructuur, maar is ook bedoeld om de effecten op langere termijn op te vangen. De subsidieregeling bevatte de deelregelingen Scholing en ontwikkeling ZZP’ers, Corona Cultuur Projecten, Makersfonds, Weerbaar&Wendbaar en Overbrugging&Herstel: Noodsteun.

In 2021 zijn in totaal 141 culturele aanvragen gehonoreerd voor een bedrag van €935.491. Bij de meeste aanvragen zijn meerdere makers betrokken. Naast de meer ervaren professional was er ook aandacht voor de amateurverenigingen en voor de beginnende kunstenaars. Ook deze partijen hebben de effecten van de coronacrisis gevoeld en hadden ondersteuning nodig van de gemeente. De gemeente voorziet dat het ‘oude normaal’ niet zomaar terug zal komen. De culturele sector in Nijmegen zal ook het komende jaar en mogelijk de periode erna nog steun nodig hebben. Een aantal deelregelingen uit de subsidieregeling Actieplan Cultuur Nijmegen gaan in ieder geval door in 2022. Het gaat om Scholing en Ontwikkeling ZZP’ers, Weerbaar&Wendbaar, en Overbrugging&Herstel: Noodsteun en Makersfonds.

Planning Actieplan Cultuur Nijmegen:

- Weerbaar & Wendbaar (17 december 2021 t/m 28 januari 2022)
- Scholing en ontwikkeling ZZP’ers (1 januari 2022 t/m 1 oktober 2022)
- Overbrugging/Noodsteun (17 december 2021 t/m 15 februari 2022)

Dit bericht delen:

Advertenties