Miljoenen voor Nijmeegs kankeronderzoek Radboudumc

Van onze redactie
22 december 2021
KWF Kankerbestrijding financiert 5 nieuwe onderzoeksprojecten in het Radboudumc, voor een totaalbedrag van ruim 2,6 miljoen euro. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin bijna 27 miljoen euro wordt toegekend aan Nederlands kankeronderzoek. De projecten gaan medio 2022 van start.
“In een tijd waarin optimale zorg voor kankerpatiënten niet vanzelfsprekend is, vinden we het extra belangrijk om te investeren in kankeronderzoek. We zijn onze trouwe achterban ontzettend dankbaar voor de mogelijkheid om kankerpatiënten een betere toekomst te bieden.”  Prof. dr. Carla van Gils, directeur KWF Kankerbestrijding 
 
Schildklierkanker beter behandelen  
Radioactief jodium speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diverse vormen van schildklierkanker. De behandeling maakt het mogelijk om eventueel achtergebleven kankercellen na de operatie alsnog te vernietigen. Helaas zijn er patiënten bij wie de cellen ongevoelig blijken voor de behandeling, omdat ze de radioactieve stof niet of verminderd opnemen. Voor hen is een genezende behandeling dan niet meer mogelijk. 

Professor Romana Netea-Maier hoopt deze groep patiënten een beter perspectief te kunnen bieden. In een patiëntenstudie onderzoekt ze de werkzaamheid van digoxine, een bestaand medicijn tegen hartfalen en hartritmestoornissen. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat dit medicijn de opname van radioactief jodium bevordert. In een kortlopende studie wil ze bij een kleine groep patiënten bepalen of dit medicijn inderdaad de bestralende werking van radioactief jodium bevordert.  

Tumoren gevoeliger maken voor bestraling & immunotherapie 
De behandelcombinatie van bestraling en immunotherapie is in opmars, maar werkt nog lang niet voor iedereen. Een notoir obstakel is hypoxie, waarbij delen van een tumor kampen met zuurstoftekort. Deze hypoxische gebieden reageren vaak slechter op bestraling en immunotherapie. 
 
Prof. Jan Bussink wil dit lokale zuurstoftekort oplossen, waarbij hij zich richt op het zuurstofverbruik van de kankercellen. Door het zuurstofverbruik af te remmen met bestaande medicijnen (die hun werkzaamheid bij o.a. diabetes en malaria hebben bewezen), wil Bussink de zuurstofconcentratie in de tumor verhogen. In de hoop dat daarmee de gevoeligheid voor bestraling en immunotherapie óók weer toeneemt. Voordat toepassing bij patiënten mogelijk is, wil hij deze aanpak in het laboratorium optimaliseren.

Bekijk hier een infographic over de nieuwe toekenningen.
Bekijk hier hoe KWF onderzoek beoordeelt.

Dit bericht delen:

Advertenties