Tentoonstelling Van 't Lindenhoutmuseum over Josephine Baker

Van onze redactie
18 december 2021
Josephine Baker: 's werelds eerste superster van kleur, moeder van twaalf kinderen, verzetsheld en burgerrechtenactivist. Onlangs kreeg zij als eerste zwarte vrouw een grafmonument in het Panthéon in Parijs. Vanaf 28 december (of op een later tijdstip als we weer in een strengere lockdown komen) kun je in het Van 't Lindenhoutmuseum in Nijmegen een tentoonstelling over het leven van deze legende bezoeken, getiteld 'Josephine, a woman with a thousand faces'.
In deze tentoonstelling staan ook haar ideeën over opvoeden centraal. Baker adopteerde jonge kinderen van over de hele wereld, met verschillende culturele achtergronden en religies.

Josephine Baker (1906-1975) groeit op in een gesegregeerd Amerika. Daar ontwikkelt ze zich tot een van de populairste danseressen van haar tijd. Ondanks dat ze erg bekend is in Amerika, wordt ze slecht behandeld. Ze vertrekt naar Parijs. Na de oorlog verdwijnt Josephines carrière als performer naar de achtergrond. Ze komt met een idee: ze wil jonge kinderen van over de hele wereld adopteren, met verschillende culturele achtergronden en religies. Om aan de wereld te laten zien dat ongelijkheid niet hoeft te bestaan, wil ze hen als broers en zussen opvoeden. Ze noemt deze kinderen haar ‘regenboogfamilie’, een ‘experiment’ waar bezoekers naar kunnen komen kijken. Met deze tentoonstelling besteedt het Van ’t Lindenhoutmuseum aandacht aan Bakers leven, speciaal gericht op de thema’s opvoeding en gezin.

De tentoonstelling ‘Josephine, a woman with a thousand faces’ is te bezoeken van 28 december 2021 tot december 2022. Kijk voor actuele openingstijden op de website van het museum.


Dit bericht delen:

Advertenties