Nijmeegse circusgemeenschap wil eigen plek in Vasim

Van onze redactie
12 december 2021
Vanmiddag verzamelden meerdere circusartiesten op Plein 1944 en startten een flashmob. De flashmob was de start van een campagne voor een eigen circusruimte in het gebouw van de Vasim. De nieuwe locatie voor de circusartiesten, genaamd Vasim Circus Space, moet zowel ruimte gaan bieden aan amateurs als aan professionals. Het is bedoeld als een broedplaats voor nieuwe kunstvormen en een ontmoetingsplek voor iedereen die iets met circus wil. Voor realisatie van het plan is 150.000 euro nodig.
Projectontwikkelaars Klokgroep en Lingotto zijn dit najaar gestart met een flinke verbouwing van het karakteristieke gebouw Vasim aan de Waal. Zij bieden ruimte aan creatieve ondernemers. De Vasim Circus Space kan er een ruimte huren en voert nu actie om een startkapitaal bij elkaar te krijgen. De ruimte wordt casco opgeleverd en moet dus worden voorzien van een verdieping, verwarming, isolatie en een stevige bevestiging van het hangende materiaal waar de luchtacrobaten mee werken.

Als de ruimte geschikt is gemaakt voor gebruik, zorgt de Vasim Circus Space vervolgens zelf voor de exploitatie. De ruimte zal dan verhuurd worden als les- en trainingsplaats en als locatie voor evenementen en kleinschalige voorstellingen. Hiermee wordt de Vasim Circus Space onderdeel van de nieuwe culturele hotspot Nijmegen-West. Door de concentratie op één plek wordt kruisbestuiving tussen verschillende disciplines mogelijk. Partner- en luchtacrobaten, jongleurs en flowers, dansers en paaldansers kunnen elkaar hier ontmoeten.
 
Unieke hoogte

De Vasim Circus Space zal bestaan uit twee ruimtes van 160 m2 en 84 m2, met een hoogte van 12 meter. Deze hoogte is uniek in oost-Nederland en biedt kansen voor verschillende vormen van kunsten die een hoge ruimte nodig hebben. In de Vasim Circus Space kunnen kinderen en volwassenen lessen volgen, voorstellingen zien en kunnen artiesten werken aan hun producties, allemaal met circus als bindende factor.
 
Modern circus

Het hedendaagse circus zoekt naar nieuwe vormen van creativiteit en expressie. Modern circus heeft een overlap met andere kunstdisciplines zoals theater, dans en muziek. De initiatiefnemers hopen de startinvestering te bekostigen met steun van fondsen, crowdfunding en publieke partijen zoals de Gemeente Nijmegen en de Provincie Gelderland.

Dit bericht delen:

Advertenties