Wie wordt Nijmegenaar van het Jaar 2021?

Van onze redactie
9 december 2021
De laatste drie kanshebbers voor de titel 'Nijmegenaar van het Jaar' zijn bekend. Met deze prijs, die deze keer voor de 14e keer wordt uitgereikt, wil de gemeente Nijmegenaren eren die afgelopen jaar een bijzondere prestatie met uitstraling voor de hele stad leverden. De drie kandidaten die deze keer in aanmerking komen voor de eretitel 'Nijmegenaar van het Jaar' zijn Boubaker Bouchalga, Sinan Can en Oscar Hoiting.
Elke Nijmegenaar kon zoals ieder jaar de afgelopen tijd kandidaten opgeven voor de titel ‘Nijmegenaar van het Jaar’. Een onafhankelijke voordrachtscommissie maakte uit alle kandidaten een voorselectie van vijf kandidaten. Het digitale stadspanel, met ongeveer 4000 Nijmegenaren, nomineerde drie kandidaten en wees de winnaar aan.

Wie de winnaar is, wordt jaarlijks bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Dit jaar gaat de nieuwjaarsreceptie vanwege het coronavirus helaas opnieuw niet door. Daarom vindt de bekendmaking begin januari plaats via een digitale uitzending. Daarover volgt binnenkort meer informatie.

De overgebleven drie kandidaten zijn (in alfabetische volgorde):

Boubaker Bouchalga

Boubaker Bouchalga werkt als jongerenwerker bij Bindkracht10 (in de wijken Dukenburg en Lindenholt) en heeft in coronatijd zijn werk en werktijden succesvol omgezet naar online jongerenwerk. Tijdens de Ramadan veranderde hij zijn werktijden naar de nacht, zodat hij in contact kon blijven met de jongeren. Het inzetten van influencers, een FIFA-toernooi, winacties op sociale media: hij deed het allemaal. Vanuit Bindkracht10 is men blij dat er weer meer fysiek mag, maar online jongerenwerk loslaten? Dat niet. Boubaker: “Het werkt, omdat het laagdrempelig is, jongeren digitaal sneller bereikbaar zijn en sociale media een belangrijk onderdeel van hun leven is.” Bindkracht10 geeft mensen waar nodig een duwtje in de rug. Boubaker Bouchalga is het aanspreekpunt op straat, organiseert activiteiten in de wijk en werkt als begeleider. Vooral tijdens de coronacrisis en de Ramadan heeft Bindkracht10 veel extra inspanningen verricht. 

Sinan Can

Sinan Can zet Nijmegen op de kaart als excellent documentairemaker, kreeg in 2021 De Tegel voor Bloedmineralen, de talkroute, maar hij is ook voortdurend op vrijwillige basis actief voor allerlei Nijmeegse activiteiten. Van duurzaamheid tot dingen voor jongeren. In 2021 werd de documentaire ‘Het verraad van Chora’ uitgezonden over de slag bij Chora, een vervolg van onze missie in Afghanistan uit 2016. In september 2021 werd de documentaire tweeluik My 9/11 uitgezonden waarin Sinan Can samen met Floortje Dessing te zien is. Op 27 september 2021 werd ‘Retour Kalifaat’ uitgezonden, die hij samen met Danielle van Lieshout maakte. Programmamaker Sinan Can verbindt zijn internationale reportages en documentaires in het midden oosten, Irak, Saoedi-Arabië, ver weg op pad, met een boodschap voor de wereld, maar toch altijd aandacht voor Nijmegen.

Oscar Hoiting

Oscar Hoiting is gedurende de hele COVID19-pandemie als intensivist en medisch manager van de Intensive Care van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis sterk betrokken en zeer bevlogen om de zorg aan de COVID-patiënt optimaal te laten verlopen en daarnaast ook oog te hebben voor de zorg aan de reguliere patiënt. In een hectische tijd wist en weet hij zijn team gemotiveerd te houden en kan hij in begrijpelijk taal en met indringende voorbeelden (ook voor de tv) uitleggen wat de consequenties zijn voor de patiënt, familie en collega’s. Met de voordracht van Oscar Hoiting worden ook zijn team, alle overige medewerkers van het ziekenhuis en alle zorgmedewerkers in de stad Nijmegen nogmaals voor het voetlicht gebracht als dank voor hun essentiële bijdrage in hun ‘strijd’ tegen COVID-19.

Eerdere winnaars

De titel Nijmegenaar van het Jaar is (sinds de start in 2008) achtereenvolgens gegaan naar Said Achouitar (Initiatiefnemer vrijwilligersproject Futsal Chabbab), prof. dr. Sijbrand de Jong (Initiatiefnemer Cosmic Sensation), Mia Schoffelen (oprichter Nijmeegse School’s Cool), prof. dr. Bas Bloem (Zorgheld van het Jaar 2011), Roland van der Hoek (Nijmegen4KidsRights), Rob Jaspers (verslaggever De Gelderlander), Toine Tax (directeur poppodium Doornroosje), Hendrik-Jan Derksen (online community Welcome to Nijmegen), Eugenie Aartsen (Stichting gratis2dekansje), Rhea Elise Khoeblal (organisator Buiten Spelen piano’s), Linda van Aken (Vincentiusvereniging Nijmegen), Qader Shafiq (Bureau Wijland) en boswachter Tim Hogenbosch.

Dit bericht delen:

Advertenties