Welke invloed heeft de premieverhoging zorgverzekering op overstappen?

Van onze redactie
26 november 2021
Ben jij benieuwd welke invloed de premieverhoging van de zorgverzekering heeft op overstappen? Een hoge zorgpremie is voor veel Nederlanders een belangrijke reden om voor een andere zorgverzekering te kiezen. Zo deed Nivel hier onderzoek naar en bleek dat 30% van de verzekerden de hoogte van de premie doorslaggevend vond bij het kiezen voor een andere zorgverzekeraar in 2021. 7% gaf hierbij aan overgestapt te zijn van zorgverzekeraar in 2021. Dit betekende dat het overstappercentage ongeveer even hoog was als in 2020.
Wil je ook overstappen? Vergelijk je zorgverzekering met andere zorgverzekeringen en lees snel verder om te weten te komen wat de meest voorkomende redenen zijn om over te stappen en waarom mensen besluiten bij hun huidige zorgverzekeraar te blijven.

Daarom stappen mensen over

De premie voor de zorgverzekeringen 2022 is dit jaar iets hoger. Er zijn diverse redenen waarom mensen overstappen van zorgverzekering. Zo is ruim 30% ontevreden over de gehele premie van de zorgverzekering en is 21% ontevreden over de premie van enkel de basisverzekering. Anderen stappen over vanwege een andere zorgbehoefte, wat 20% is. Ook zijn er mensen die ontevreden zijn over de dekking van de aanvullende verzekering, wat 18% betreft. 15% van de mensen stappen over om te kiezen voor een specifieke aanvullende verzekering. Voor veel mensen speelt de prijs een belangrijke rol bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar en is de kwaliteit iets minder van belang. Naar verwachting zullen er ook weer in 2022 mensen overstappen van zorgverzekering, omdat de premies verhoogd zijn vanwege de stijgende zorgkosten en de loonsverhoging van het zorgpersoneel.

Waarom blijven mensen bij hun huidige zorgverzekeraar?

Er zijn ook diverse redenen voor mensen om bij hun huidige zorgverzekeraar te blijven, wat tevens is onderzocht door Nivel. Niet alleen de prijs is hierbij de doorslaggevende factor, maar ook de dekking. 54% is niet van zorgverzekeraar overgestapt omdat zij tevreden waren over de dekking die de zorgpolis biedt. Ook zijn er mensen die al heel lang bij dezelfde zorgverzekeraar zitten en daarom niet snel overstappen, wat ruim 35% betreft. 25% gaf aan tevreden te zijn over de geboden service van de zorgverzekeraar. 21% was tevreden over wat de basisverzekering van de huidige zorgverzekeraar al dekte.

Overweeg jij ook om over te stappen van zorgverzekeraar? Bekijk dan eens of bovenstaande punten ook voor jou gelden en of je dan beter bij jouw huidige zorgverzekeraar of een andere zorgverzekeraar zit.


Dit bericht delen:

Advertenties