Leerlingen basisschool De Kleine Wereld planten Tiny Forest aan in Grootstal

Van onze redactie
1 december 2021
In de wijk Grootstal in Nijmegen zijn leerlingen van groep 4 tot en met 8 van De Kleine Wereld vanochtend begonnen met het aanplanten van een Tiny Forest. In de twee buitenlokalen, onderdeel van het Tiny Forest, krijgen de kinderen straks les en kunnen ze volop spelen. Vanaf de school loopt een heus avonturenpad naar het bosje. Buurtbewoners, een hovenier en het IVN maakten het werk in de middag verder af.  
Het Tiny Forest creëert zo een groene en gezonde ontmoetingsplek in de wijk. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Buurtbewoners hebben verschillende mooie namen bedacht voor het minibosje. Nijmeegs eigen klimaatburgemeester Floor Basten onthulde de uitgekozen naam: Het Kleine Woud. 
Het Tiny Forest ligt in de noordwesthoek van het veld tussen Marie Curiestraat, Marconistraat en gebouw De Ring.

Vertraging

Het initiatief voor een Tiny Forest kwam twee en een half jaar geleden vanuit de Werkgroep Grootstal Groen. Door corona is veel vertraging opgelopen; buurtbijeenkomsten konden niet doorgaan. Door veel inspanningen van de initiatiefnemers en IVN Natuureducatie is er toch met input van leerlingen en buurtbewoners een mooi ontwerp tot stand gekomen.

Vandaag was het dan toch eindelijk zover en klimaatburgermeester Floor Basten plaatste de eerste boom. Daarna werd door de leerlingen begonnen met het planten van zo’n 650 boompjes en struiken van 36 verschillende inheemse soorten. De leerlingen hebben de komende jaren een bijzondere rol: zij worden Tiny Forest Rangers en beschermen en verzorgen het bos. Ze gaan onderzoek doen in het bos en leren er over de natuur door er zelf over te vertellen. 

Iedere buurt een Tiny Forest

Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Een Tiny Forest in de buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2-opslag. Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN wil dat elke buurt zijn eigen Tiny Forest krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. 

Tiny Forest Grootstal wordt mogelijk gemaakt door Werkgroep Grootstal Groen, De Kleine Wereld, Stadstuin de Groene Schakel, IVN Natuureducatie, De Bastei, gemeente Nijmegen en met een financiële bijdrage van de provincie Gelderland. Het is het vierde Tiny Forest in de openbare ruimte van Nijmegen, na het Wolfsbosje, Het Biezenbos en De Tovertuin in Lent.   

Dit bericht delen:

Advertenties