Wereldlichtjesdag op 12 december vanuit Stevenskerk

Van onze redactie
29 november 2021
Op 12 december is het Wereldlichtjesdag. Wereldwijd worden er dan kaarsen aangestoken voor overleden kinderen, zodat er een golf van licht ontstaat. Een golf die zegt dat deze kinderen niet worden vergeten, en dat er aandacht is voor de mensen die leven met dit gemis. Dit jaar verzorgt Stichting Wereldlichtjesdag Nijmegen voor de tiende keer een bijzondere bijeenkomst vanuit de Stevenskerk in Nijmegen. Net als vorig jaar is de bijeenkomst te volgen via een livestream vanuit de Stevenskerk.
Sinds 1997 wordt elk jaar Wereldlichtjesdag georganiseerd. Het is een dag om een kaars aan te steken ter nagedachtenis aan een overleden kind. Wie een kaars wil branden voor een overleden kind, is welkom om zich aan te melden. Dat geldt voor iedereen die zich met een overleden kind verbonden voelt: vader of moeder, broer of zus, opa of oma, vriendin, oom of buurvrouw. Kortgeleden of decennia terug: iedereen wordt uitgenodigd om een lichtje te branden voor dit kind, kleinkind, broer of zus, vriendje. Het kan gaat om een jong kind, maar ook een volwassen kind. Waar het om gaat is dat op het moment van overlijden één of beide ouders nog in leven zijn. 

De kracht van herdenken

Als een kind sterft heeft dat grote impact op de omgeving. Of het nu om een stil- of pasgeboren baby of een volwassen kind gaat, iedereen geeft op zijn of haar eigen manier vorm aan dit verlies in het leven. De één liever in stilte, de ander graag met mensen om zich heen. Zo ontstaan bijvoorbeeld rituelen voor de geboortedag van een kind, of juist op de sterfdag. Er zijn mensen die hun verlies omzetten in creativiteit en de mooiste dingen maken. Over ‘De kracht van herdenken – leven met het verlies van een kind’ is er speciaal ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Wereldlichtjesdag Nijmegen een prachtig boekje gemaakt. Tevens zijn er dit jaar mooie troostkaarten ontworpen die binnenkort via de website te koop zullen zijn.

Organisatie

De organisatie van deze avond is in handen van Stichting Wereldlichtjesdag Nijmegen. Het Radboudumc en de Stevenskerk hebben zich van harte verbonden aan dit initiatief en diverse andere organisaties ondersteunen de bijeenkomst. Een grote groep vrijwilligers zet zich in om een sfeervolle en troostende avond neer te zetten.

Aanvangstijd

Vanwege de aanscherping van de maatregelen kan dit jaar de livestream niet op het gebruikelijke tijdstip plaatsvinden. Dit zal waarschijnlijk in de middag worden. De exacte tijd is op dit moment nog niet bekend. Na aanmelding worden de deelnemers hierover op de hoogte gehouden. De link naar de livestream komt in de week voor 12 december beschikbaar; houd de website in de gaten voor de laatste updates.

Aanmelden

Om het intieme karakter van de bijeenkomst zoveel mogelijk te waarborgen kunnen mensen die een kaars willen branden voor een overleden kind zich tot uiterlijk 10 december aanmelden via de website van wereldlichtjesdag. Voor vragen of aanmelden kan ook telefonisch contact opgenomen worden met Floortje Agema (06 150 508 78) of Natascha Prooij (06 24 900 815).   

Dit bericht delen:

Advertenties