Een jaar lang genieten van 'Good Vibes' van Feleon

Van onze redactie
26 november 2021
Vandaag presenteerde stichting Derde Wal de vijfde uitvoering van Muur voor Talent. Wethouder Noël Vergunst verrichte de officiële openingshandeling voor het kunstwerk op de muur boven de Tunnelweg. Ieder jaar mag een veelbelovende jonge kunstenaar zich uitleven op deze monumentale muur aan de achterkant van het station. Feleon werd voorgegaan door Fiona Lutjenhuis, Jelle Slof, Gijs Scholten en Tezz Kamoen.
In samenspraak met de buurt, de gemeente en ProRail ontstaat op deze muur jaarlijks een kunstwerk dat door duizenden dagelijkse passanten gezien gaat worden. Dit jaar kwam Fernando Leon, beter bekend als Feleon, als winnaar uit de open inschrijving. Zijn werk zal een jaar te zien zijn, waarna een nieuwe kunstenaar de kans krijgt een werk voor de stad te maken.

Feleon is een in Arnhem gestationeerde ontwerper en kunstenaar en hij heeft al over de hele wereld muurschilderingen mogen maken, van New York tot Kassel. Met zijn herkenbare, tekenfilmachtige stijl wenst hij de stad 'Good Vibes' toe na een jaar dat werd getekend door een verlammende pandemie.

Opgewekt geheel

Feleon wil met zijn muurschildering een positieve reactie geven op de negativiteit van de afgelopen periode. Een jaar waarin behalve een sluimerende angst voor de toekomst ook de polarisatie tussen verschillende groepen leek te verergeren. Feleon vond het daarom tijd voor een opgewekte boodschap van verbroedering.

Hij schilderde een afbeelding waarin honden en katten, slangen, appels en mensen uit alle categorieën een harmonieuze eenheid vormen. Activisme, groei en eenheid lijken de hoofdthema's. Het is een opgewekt geheel waarin hij speelt met symbolische tegenstellingen. Daarmee lijkt hij te willen zeggen dat we elkaar nodig hebben, ondanks of misschien juist vanwege onze verschillen. Dat we contact moeten blijven maken met elkaar, zelfs als isolatie en afstand het devies zijn.

Voor iedereen voelbaar

'Good Vibes' is een ritmisch beeld wat ongeacht het tempo van het publiek begrepen kan worden. Of je nu in de auto voorbij sjeest, even stil staat in het verkeer, of er toevallig langs wandelt, iedereen zou iets van Feleon's boodschap moeten kunnen oppikken. 

Feleon vindt het belangrijk dat zijn werk niet te sturend is, dat de toeschouwer zich vrij voelt een eigen verhaal te maken van de dingen die er te zien zijn. Zijn stijl en beeldtaal passen bij de intuïtieve manier waarop hij hoopt dat mensen zijn werk ervaren. De precieze betekenis van ieder element en karakter blijft in het midden maar de 'goede vibraties' zouden voor iedereen voelbaar moeten zijn.

Dit bericht delen:

Advertenties