Cel- en taakstraffen voor heling auto-onderdelen

Van onze redactie
16 november 2021
De rechtbank veroordeelt 2 broers van 52 jaar en 36 jaar tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden voor het helen van honderden onderdelen van ongeveer 20 gestolen auto's. Daarbij legt de rechtbank de oudste broer een taakstraf van 240 uur op. Zijn jongere broer moet een taakstraf van 200 uur uitvoeren.
Op 14 juni 2016 werd in Oss een Volkswagen Polo gestolen. Toen de politie deze auto op een parkeerplaats aantrof, plaatste zij GPS-apparatuur op de auto. De politie volgde daarmee de bewegingen van de Polo. Twee dagen later stond de auto in het autodemontage bedrijf van de broers aan de Rouwenboschweg. De oudste broer verklaarde dat hij de auto voor 800 euro had gekocht. De jongste broer was op het moment van de aankoop niet aanwezig. Uiteindelijk zijn er meer dan 300 onderdelen van in totaal 24 gestolen voertuigen in de loods aangetroffen. Slechts 14 onderdelen zijn te herleiden naar in totaal 11 legale auto’s.

Verklaring broers

De auto-onderdelen waren volgens de broers afkomstig uit ruil of incidentele aankopen van venters. De aankoop van de Volkswagen Polo zou een incident zijn en 800 euro vond de oudste broer een redelijk aankoopbedrag.  Uit het dossier blijkt echter dat de verzekeraar 9.000 euro uitkeerde.

Schuldig aan heling

Volgens de rechtbank demonteerde de oudste broer veel van de auto’s waarvan onderdelen zijn aangetroffen. De officier van justitie eiste dat de jongste broer zou worden vrijgesproken voor heling, omdat hij vooral de administratie van het bedrijf deed. De rechtbank gaat daar niet in mee. De jongste broer was 6 dagen in de week op de zaak. Daarbij hield hij zich bezig met de schoonmaak en verkoop van de gestolen onderdelen. Hij wist dus waar zijn broer mee bezig was en hielp hem daar ook bij. De rechtbank oordeelt dat de broers daarom allebei schuldig zijn aan heling. De rechtbank spreekt de jongste broer wel vrij van de heling van de Volkswagen Polo, omdat hij daar niet bij was.

Strafbepaling

Normaal gesproken legt de rechtbank flinke gevangenisstraffen op in vergelijkbare zaken. In dit geval is de zaak al ruim 5 jaar oud. De rechtbank vindt het daarom niet passend nog een onvoorwaardelijke gevangenisstraf aan de broers op te leggen zoals door de officier van justitie geëist voor de oudste broer. Wel legt de rechtbank voorwaardelijke gevangenisstraffen op aan de broers om ze ervan te weerhouden dat zij opnieuw in de fout gaan. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast moeten de broers nog een taakstraf uitvoeren.

Dit bericht delen:

Advertenties