Springende supporters en bouwfouten oorzaak instorten tribune

Van onze redactie
5 november 2021
Het instorten van de tribune van het uitvak in het Gofferstation tijdens de wedstrijd NEC - Vitesse komt mogelijk door fouten tijdens de bouw in combinatie met overbelasting. Dit meldden onderzoekers vanmorgen tijdens een persconferentie.
Na de winnende goal van Vitesse tijdens de derby NEC - Vitesse op 17 oktober sprongen tientallen supporters van Vitesse gelijktijdig op de voorste elementen van de tribune. Deze zakte in en kwam op een eronder geplaatste container. Door de container zakte de tribune niet verder door. Er vielen geen gewonden. De gemeente, eigenaar van het Goffertstation, liet een onderzoek naar de staat van het stadion uitvoeren. Vanmorgen werd tijdens een persconferentie in het stadion bekendgemaakt dat overbelasting door het gelijktijdig springen van de supporters, in combinatie met scheuren en zwakke plekken in de tribune, de oorzaak van het instorten is geweest.

Ook zijn er honderden scheuren in de tribune gevonden en daar moet iets aan gebeuren, nog voordat er weer nieuwe supporters welkom zijn, meldt onderzoeksbureau Royal Haskoning over de eerste conclusie van het onderzoek. Bij alle onderste lagen van de tribunes zijn scheuren geconstateerd door Royal Haskoning. Daarnaast zijn er ook tientallen grotere scheuren gevonden die al eerder gerepareerd zijn. Daar omheen zijn honderden kleinere, lange scheuren ontdekt.

'Helaas blijkt dat er ontwerpfouten zijn vastgesteld in de constructie van het stadion', zegt Wilco van Schaik, directeur van NEC. Tot en met eind december zijn toeschouwers niet welkom in het Goffertstadion. 'Maar dat is wel de best case scenario', zegt Van Schaik. 'Worst case is dat het hele stadion niet goed blijkt.' NEC kijkt ondertussen verder naar een alternatieve locatie waar zij toeschouwers wel kunnen ontvangen. Tot op heden is dit niet gelukt en volgens Van Schaik wordt het lastig om uit te wijken naar een ander stadion. 'Daar moet ik realistisch in zijn', meldt hij.


 

Dit bericht delen:

Advertenties