Feest voor Afghaanse vluchtelingen in de bieb

Van onze redactie
6 november 2021
Vandaag is een groep Afghaanse bewoners van Heumensoord uitgenodigd door de Bibliotheek Gelderland Zuid om kennis te maken met de bibliotheek. Voor kinderen en ouders is er  's ochtends een uitgebreid activiteitenprogramma in Bibliotheek De Mariënburg. 's Avonds kunnen jongeren en volwassenen hier genieten van Afghaanse muziek en poëzie.
Een dag zonder zorgen: dat wil de bibliotheek de inwoners van Heumensoord vandaag aanbieden. Tegelijkertijd maken ze kennis met alles wat de bibliotheek te bieden heeft. De bezoekers worden met bussen van en naar Heumensoord vervoerd.

Programma voor jong en oud

Voor een groep van 100 kinderen en ouders staan in de ochtend verschillende activiteiten op het programma, zoals prentenboekenyoga, muziek op schoot, voorlezen in het Engels, tekenen, experimenteren met een greenscreen en stop-motion filmpjes maken. Het wordt een feestelijke ochtend, met taart en limonade. Het programma wordt gesponsord door de Rotary Club Nijmegen Zuid. 

Afghaanse muziek

‘s Avonds staat er een Afghaanse maaltijd klaar voor een groep van zestig mensen van 12 jaar en ouder. Na het eten zijn er optredens met Afghaanse muziek en spoken word in het Dari. Ook kunnen talentvolle bezoekers tijdens het open podium zelf de microfoon pakken. In de bieb liggen die dag boeken uitgestald over Nederland, inburgering en de Nederlandse taal. Want ook voor het leren van de Nederlandse taal, of het opdoen van digitale vaardigheden, kan iedereen in de bibliotheek terecht.

Pop-up bieb en taalmaatjes

De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft ook een pop-up bieb geopend in Heumensoord. Hier kunnen bewoners een paar keer per week boeken lenen. De bieb bevat taalboeken, (beeld)woordenboeken, Engelse romans en prentenboeken. De collectie is samengesteld door de Bibliotheek Gelderland Zuid en boekhandel Dekker v.d. Vegt, aangevuld met een groot aantal gedoneerde boeken van bibliotheekbezoekers. Daarnaast organiseert de bieb in Heumensoord meerdere keren per week Taaluurtjes. Hier kunnen bewoners en vrijwilligers samen taalmaatjes worden en oefenen met Nederlands spreken.

Dit bericht delen:

Advertenties