Nijmegen viert Groene Vrijdag

Van onze redactie
5 november 2021
Vandaag is het zover: inwoners van Nijmegen gaan weer aan de slag om hun stad groener en duurzamer te maken. Zo is er een vintage kledingbeurs voor en door studenten, kunnen deelnemers de gerechten voor de Groene Vrijdagsoep bij elkaar fietsen of meedoen aan een urban jungle excursie. Ook wordt er verder gebouwd  aan een bos, voedsel uitgedeeld en de handen uit de mouwen gestoken tijdens opschoon- en plantacties. 
Groene Vrijdag is in 2018 ontstaan als afsluiting van het Green Capital jaar en is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement. Het is een dag voor alle Nijmegenaren, met bijdragen van scholen, bedrijven, organisaties, vrijwilligers, gemeente én inwoners. Tijdens deze vierde editie wordt verder gebouwd aan een bos, Groene Vrijdagsoep gemaakt voor de Voedselbank en zijn er weer activiteiten van Operatie Steenbreek en Kleurrijk Groen.

Vintage kledingbeurs

Het programma telt ook allerlei nieuwe activiteiten. Zo hebben studenten samen een vintage kledingbeurs georganiseerd en fietsen deelnemers de gerechten voor de Groene Vrijdagsoep bij elkaar. Ook kunnen ze een bedrijf bezoeken dat duurzame kartonnen uitvaartkisten maakt, gaan ze samen met de stadsecoloog op urban jungle excursie of kunnen ze een kijkje nemen bij de bouw van een heuse ecoruïne. Op Groene Vrijdag werken vrijwilligers aan deze schuilplaats voor allerlei dieren en planten.

Basisscholen en Boswachter Tim

Nieuwsgierig hoe het nieuwe Tiny Forest van IVN in Lent gaat heten? Boswachter Tim verricht de onthulling op basisschool Het Talent. Deze Nijmegenaar van het jaar, bekend van social media en het tv-programma Beestenbrigade, is ook bij de buitenlesdag van basisschool De Verwondering aanwezig. Ook zamelen scholen weer producten in voor de Voedselbank. En het windpark in Nijmegen-Noord ontvangt een klas voor een bezoek aan de windmolens.

Presentatie Klimaatburgemeester

Groene Vrijdag wordt afgesloten met een presentatie van Klimaatburgemeester Floor Basten in De Bastei. Zij heeft tijdens de Nationale Klimaatweek allerlei mensen en organisaties in Nijmegen bezocht om te onderzoeken hoe zij omgaan met klimaatverandering. Na afloop overhandigt zij de groene ambtsketen van het Green Capital-jaar, die ze in bruikleen had, aan wethouder Jan Wijnia.

Kijk hier voor het volledige programma op of volg het Facebookevenement.

Dit bericht delen:

Advertenties