Zevende editie InScience op 10 november van start

Van onze redactie
4 november 2021
De kaartverkoop van InScience - International Science Film Festival Nijmegen 2021 is gestart. De 54 beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen staan op het programma, waarvan maar liefst twintig premières. Daarnaast zijn er meer dan 100 wetenschappers, kunstenaars en filmmakers op het festival aanwezig. Zo sluit Nobelprijswinnaar Jacques Dubochet online aan voor een Q&A en geven fotodetective Hans Aarsman , bekend van de Volkskrant, en filmmaker Joost van de Loo een van de nieuwe workshops op het festival. InScience vindt plaats van 10 tot en met 14 november. 
InScience, met dit jaar als campagne Lust for Life, opent met de wetenschapsdocumentaire Citizen Nobel. Een documentaire over Nobelpijswinnaar Jacques Dubochet, die zijn plotseling faam gebruikt om zichzelf opnieuw uit te vinden tot een belangrijk boegbeeld in de strijd tegen klimaatverandering. Na de film gaat het publiek online met Jacques Dubochet in gesprek.

Filmprogramma

Op het festival zijn de 54 beste wetenschapsfilms van het afgelopen jaar te zien, waaronder twintig Nederlandse premières. Alle films worden begeleid met verdiepende gesprekken waarbij wetenschappers en filmmakers met het publiek in gesprek gaan. In het competitieprogramma dingt een selectie van dertien wetenschapsdocumentaires mee naar de NTR Audience Award, een selectie van acht documentaires maakt kans op de Student Jury Award en de InScience Jury Award wordt uitgereikt aan een van de vijf geselecteerde films. Ook reikt InScience dit jaar zesde de Klokhuiswetenschapsprijs uit.  

De activistische academicus

Daarnaast zijn er dit jaar ook gratis talks op het festival, waaronder het programma De activistische academicus, waar Hans de Kroon, Nadia Bouras, Jeremias Herberg en Mehri Zamanbin in gesprek gaan over de relatie tussen activisme en wetenschap. Host van de avond is DJ, queer lifestyle coach en docent Suus te Braak.

Workshops

Nieuw op het festival zijn de workshops. Zo geven Wim van Egmond en Rob van Es van het Nederlands Genootschap voor Microscopie een workshop over het vinden van kunstwerken onder een microscoop tijdens Micro-art. Ook kunnen tijdens het festival Mystieke gesprekken gevoerd worden met filosofen, Zen-meesters, kunstenaars, neurowetenschappers, psychedelia-experts.

Expositie

Tijdens de expositie Healthy Futures - Narratives of Self-tracking, een samenwerking met Oddstream, wordt ingegaan op de toekomst van 'self-tracking', technologie die gebruikt wordt om de  gezondheid te controleren. De expositie neemt de bezoeker mee in de verhalen over onszelf, gevormd door speculatieve gezondheidszorgtechnieken.

Tickets

De kaartverkoop is gestart. Tickets zijn hier verkrijgbaar of vanaf woensdag 10 november aan de kassa van LUX Nijmegen. Het volledige programma is te bekijken op de website van InScience.


InScience volgt de coronamaatregelen die de overheid heeft vastgesteld. 

Dit bericht delen:

Advertenties