Project 'Doe je mee' voor mensen met een Participatiewet-uitkering

Van onze redactie
2 november 2021
Vanmiddag vond de officiële opening van het project 'Doe je mee' plaats: een project voor mensen met een Participatiewet-uitkering. Petra Molenaar, wethouder Werk en Inkomen gemeente Nijmegen en Ina Hol, directeur WerkBedrijf, gaven samen het startschot op de locatie van Doe je mee in het Bedrijvencentrum aan de Groenestraat 294.
In het project gaat WerkBedrijf, in opdracht van gemeenten uit het Rijk van Nijmegen, aan de slag om bijstandsgerechtigden uit de regio te activeren en vooruit te helpen. Doel van het project is om met meer uitkeringsgerechtigden in persoonlijk contact te komen en zo beter hun behoeften te leren kennen op de leefgebieden werk en leren, participatie, financiële situatie, sport, interesses, wonen en gezondheid. Speciaal voor Doe je mee stelt WerkBedrijf een interdisciplinair projectteam samen, bestaande uit onder andere consulenten, participatiecoaches en klantmanagers. De voorlopige inschatting is in een periode van drie jaar ongeveer 3500 bijstandsgerechtigden persoonlijk te spreken en hen een passend vervolgaanbod te kunnen bieden, waar haalbaar gericht op participatie of werk.

Persoonlijke benadering

De deelnemende gemeenten selecteren uitkeringsgerechtigden voor het project of zij melden zich zelf aan via de website. Die ontvangen een uitnodiging voor een intakegesprek. Bij de intake staat het persoonlijk leren kennen van de deelnemers centraal en worden hun situatie en mogelijkheden in kaart gebracht. Dit vertalen de deelnemer en coach samen in een plan voor een vervolgtraject. Dit kan bij WerkBedrijf zijn op weg naar een opleiding en/of werk. Maar het vervolg kan ook bestaan uit vrijwilligerswerk of ondersteuning bij bijvoorbeeld financiën of woonsituatie. Mensen die een bijstandsuitkering genieten en willen meedoen aan dit project kunnen zich ook zelf aanmelden via de website van Doe je mee.  

Trots op brede aanpak

Gemeente Nijmegen is de eerste en grootste opdrachtgever voor het project Doe je mee. Wethouder Petra Molenaar: ‘Ik ben trots op de brede aanpak van Doe je mee. We leren mensen met een uitkering die een stap willen maken, beter kennen. Samen met het WerkBedrijf bieden we zo gericht onze hulp. Dit persoonlijke traject en aandacht, biedt deelnemers weer mogelijkheden voor een nieuwe stap richting werk of een opleiding of naar meer energie en voldoening.’

Achtergrond

Als onderdeel van het steun- en herstelpakket coronacrisis stelt het Rijk extra middelen voor de re-integratie van uitkeringsgerechtigden beschikbaar. Gemeenten kunnen hiermee de reguliere dienstverlening op peil houden nu het aantal uitkeringsgerechtigden toeneemt. Daarnaast ontvangen gemeenten een tijdelijke impuls voor dienstverlening aan mensen die nu als gevolg van de crisis in de bijstand terechtkomen. In de regio Rijk van Nijmegen hebben gemeenten WerkBedrijf ingeschakeld en is hierdoor het project Doe je mee tot stand gekomen. 

Dit bericht delen:

Advertenties