N.E.C. Maatschappelijk presenteert nieuwe parateam

Job Boers
1 november 2021
Vanmiddag presenteerde N.E.C. Maatschappelijk haar nieuwe parateam in het Goffertstadion. Het N.E.C. Parateam is een sport- en leefstijlprogramma voor mensen met een beenamputatie of een vergelijkbare lichamelijke beperking, waarbij bewegen en leefstijlverandering centraal staan.

Het programma is een initiatief van de Sint Maartenskliniek, N.E.C. Nijmegen, de gemeente Nijmegen en Stichting Koprol. De afgelopen 6 tot 8 weken heeft er een intensieve trainingsperiode op de Sint Maartenskliniek plaats gevonden waarbij er verschillende fitheidstesten uitgevoerd zijn. Het projectteam voor het N.E.C. Parateam bestaat uit Joyce Ott-Janssen, activiteitenbegeleider sport bij de Sint Maartenskliniek, Robin Konings en Johanneke Lens, bewegingsagogen van Stichting Koprol en Erik Groenen, coördinator bij Uniek Sporten.

Gedurende de komende 8 maanden proberen acht deelnemers verschillende sporten uit, hopende een sport te vinden die goed bij hen past. Alle activiteiten zijn gericht op bewegen en het activeren van een actievere leefstijl voor mensen met een beperking.

In het onderzoek wordt de fysieke fitheid van de deelnemers geëvalueerd en het effect op hun fysieke activiteit in het dagelijks leven.

Achterliggende gedachte

Het N.E.C. Parateam is opgezet omdat gezien werd dat sport- en beweegdeelname van specifieke groepen, zoals mensen met een lichamelijke beperking, minimaal waren. Vanuit deze gedachtegang én de wens om een vernieuwend aanbod te creëren in het Rijk van Nijmegen, is het initiatief ontstaan in 2019 om een N.E.C. Parateam op te starten.

Het effect van deelname aan het N.E.C. Parateam wordt onderzocht op loopsnelheid, balans, energieverbruik, fysieke activiteit in de thuissituatie en de kwaliteit van leven. Daarvoor worden de deelnemers na 6 weken en na 12 maanden zowel ter plekke als in de thuissituatie gemeten voordat zij starten met het programma.

Voorgaande seizoenen hebben mooie resultaten opgeleverd

In de voorgaande seizoenen van het N.E.C. Parateam bleek het voor de deelnemers een groot succes te zijn op zowel mentaal als lichamelijk gebied waardoor er dit jaar een vervolg aan wordt gegeven. Uit het eerste onderzoek bleek onder andere dat 87% van de deelnemers verbetering zag in gelopen loopafstanden en de lichaamsbalans. Daarnaast is men thuis ook meer gaan bewegen.

Doordat er gedurende het onderzoek tevens aandacht wordt besteed voor het sociale aspect van samen sporten, bleek dat alle deelnemers van het eerste traject hadden aangegeven graag met elkaar te blijven sporten. Dit jaar staat er dan ook weer een gevarieerd aanbod aan sporten op het programma voor de deelnemers.

Eerdergenoemde organisaties bieden een optimale betaald voetbal organisatie-ervaring aan door het team door onder de vlag van N.E.C. te laten bewegen. Dit houdt onder andere in dat zij een contract met N.E.C. krijgen, van N.E.C.-kleding worden voorzien en het Goffertstadion als uitvalsbasis dient. Het wekelijkse programma vindt normaliter plaats op iedere woensdag. Meer informatie over het N.E.C. Parateam is hier te vinden.


Dit bericht delen:

Advertenties