Duurzaamheidscafé over Nijmeegse luchtkwaliteit

Van onze redactie
1 november 2021
Hoe is het in Nijmegen gesteld met de luchtkwaliteit? Hoe meet je dat in je eigen buurt? Wat doen gemeente, universiteit en inwoners er samen aan? Daarover gaat het Duurzaamheidscafé van donderdag 11 november in LUX Nijmegen. 
Luchtkwaliteit is niet langer alleen een item in immense steden als Beijing of New York: ook in Nijmegen is het een urgent thema. Nijmegen draagt zelfs de titel op-één-na-meest luchtvervuilde stad van Nederland. De ligging aan de rivier, doorgaande wegen dwars door de stad, de industrie, het Ruhrgebied vlakbij: het heeft allemaal invloed.

Hoogleraar luchtkwaliteit Maarten Krol van Wageningen University & Research, vertelt over schone lucht. Henk Nijhuis, senior beleidsadviseur luchtkwaliteit bij de gemeente Nijmegen, legt uit wat er zoal in de stad gebeurt. Assistent-professor planologie Linda Carton van de Radboud Universiteit zette het Smart Emission Project, deel 2, op en brengt samen met burgers de luchtkwaliteit van Nijmegen in kaart. Zo werkte ze samen met burgerinitiatief Lentse Luchten en gaat in gesprek met de voorzitter daarvan, Ton Ammerlaan. 

Niet ingewikkeld

Citizen science, het betrekken van burgers bij wetenschappelijk onderzoek, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Onderdeel van het café is een demo van de meetkastjes in Lent en een Do It Yourself om aan de slag te gaan met het meten van de lucht in de eigen wijk. Spoken word artiest Lev Avitan vat de avond razendsnel en op geheel eigen wijze samen. 

Informatie

Het Duurzaamheidscafé Nijmegen maakt dit keer onderdeel uit van het InScience Film Festival dat van 10 tot 14 november loopt. Thema dit jaar is ‘Lust for Life’. Een kaartje is voor € 3,50 te koop via de website van LUX Nijmegen. De avond start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. 


Dit bericht delen:

Advertenties