Evenement Last Man Standing groot succes

Job Boers
30 oktober 2021
Vandaag heeft organisatie MIND voor de vijfde keer haar evenement Last Man Standing laten plaats vinden. Tijdens het evenement dat van 12.00 tot 15.00 uur werd gehouden bij Karakter, het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie aan de Reinier Postlaan, zijn 40 mensen letterlijk én figuurlijk opgestaan voor mensen met psychische problemen.
De actie werd onder andere in Amsterdam, Nijmegen, Groningen en Utrecht gehouden. Het doel van de actie was om geld op te halen voor MIND, een non-profitorganisatie die zich inzet voor een psychisch gezonde samenleving. De deelnemers stonden vandaag drie uur lang op een paal of een andere verhoging.

Bijzonder initiatief

Veel deelnemers aan Last Man Standing hebben zelf te maken (gehad) met psychische problemen of ze doen mee omdat ze mensen kennen die kampen met bijvoorbeeld een depressie, angststoornis of eetstoornis. 

Zo ook Floor en Vera, die beiden weten hoe het voelt om te maken te krijgen met psychische problemen. Zij namen het initiatief, samen met Karakter en Ixtra Noa, tot een Last Man Standing event in Nijmegen. Ongeveer 500 mensen deden door het hele land mee. In Nijmegen namen 40 mensen deel. Vanwege het slechte weer werd het evenement binnen gehouden. 

Groot gevoel van saamhorigheid en steun

De kracht van Last Man Standing is het saamhorigheidsgevoel dat deelnemers ervaren als ze met elkaar (op)staan en hun verhaal kwijt kunnen aan alle deelnemers of aan mensen met wie ze samen staan. Vandaag stond niemand er alleen voor.
 
Een van de deelnemers: ‘Meer en meer realiseer ik me dat we met zijn allen laten zien dat geestelijke gezondheid geen zwakte is. Want we staan er, met zijn allen, ontzettend sterk en dapper te zijn. Last Man Standing is een prachtige metafoor voor hoe we om kunnen gaan met psychische gezondheid. Zelf, maar ook zeker de maatschappij. Hoe we verder kunnen kijken dan de ziekte en kunnen zien dat er kracht, positiviteit, steun en liefde is.’
 
Door de hoge opkomst door het gehele land werd vanuit Amsterdam een online livestream uitgezonden. In deze livestream werden onder andere interviews gehouden met deelnemers over hun persoonlijke verhalen. De presentatie was in handen van Jurre Geluk, bekend van Spuiten & Slikken, en Jasper Demollin, bekend van Streetlab en Expeditie Robinson, en er waren optredens van onder meer Bizzey en psycholoog en rapper Daisy Veenstra (Daisz). Tijdens de livestream werd de totale opbrengst van €100.792,00 van deze editie bekendgemaakt.
 
Voorkomen van ernstige psychische aandoeningen

MIND vindt het belangrijk om aandacht te vragen voor psychische problemen bij jongeren en hier ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. 75% van de psychische problemen begint namelijk vóór het 24e levensjaar en volgens het CBS was 1 op de 4 mensen tussen de 18 en 25 jaar was in de eerste helft van 2021 psychisch ongezond. Door projecten en campagnes zoals bijvoorbeeld de MIND Young Academy en de MIND Young Studio wil MIND voorkomen dat beginnende psychische klachten uitmonden in ernstige psychische aandoeningen.

Hulp of advies nodig?

MIND Korrelatie is een landelijke organisatie die anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp biedt. MIND Korrelatie geeft individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online.
   

Dit bericht delen:

Advertenties