[Winactie] Filmvoorstelling in De Vereeniging over de wederopbouw van Nijmegen

Van onze redactie
21 oktober 2021
Vorig jaar werd gevierd dat Nederland 75 jaar in vrijheid leeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat einde betekende ook het begin van de wederopbouw in ons land. Over die wederopbouw in Nijmegen gaat de filmvoorstelling 'Sjouwen, trouwen en bouwen' op maandag 1 november in De Vereeniging.
Onze stad werd zwaar getroffen door het Amerikaanse bombardement op 22 februari ’44, de gevechten tijdens de bevrijding van Nijmegen en de positie als frontstad na de operatie Veritable. Na de oorlog werden daarom enorme herstel- en veranderwerkzaamheden verricht. Deze wederopbouwperiode duurde ruim twintig jaar. De totaal verwoeste binnenstad werd planmatig opnieuw opgebouwd en aangepast aan te verwachten nieuwe ontwikkelingen en er kwam veel nieuwe industrie. Veel woningen en winkels in de stad waren compleet verwoest of zwaar beschadigd. Bovendien groeide het aantal inwoners erg snel. De daardoor ontstane enorme woningnood werd opgelost door eerst de bouw van noodwoningen, daarna van grote nieuwbouwwijken.

Noodwinkels en noodwoningen

De film geeft een tijdsbeeld van die periode: de wederopbouw van de binnenstad, de noodwinkels en noodwoningen, de nieuwbouwwijken, de groeiende industrie, de toegenomen welvaart, de sport en de kunst, de bouw van de stadsschouwburg die dit jaar zestig jaar bestaat. Dit alles in de regeerperiode van burgemeester Hustinx die het tot zijn levenstaak had gemaakt om, met anderen, Nijmegen weer op te bouwen tot een leefbare stad.

Informatie 

Op maandag 1 november zijn er twee filmvoorstellingen in de grote zaal van De Vereeniging. De middagvoorstelling begint om 14.00 uur, de avondvoorstelling om 20.00 uur. Het programma duurt tweeëneenhalf uur. De zaal is een uur voor aanvang geopend in verband met de coronatoegangsregels. De voorstelling wordt georganiseerd door Stichting Nijmegen Blijft in Beeld die het verwerven, bewerken, archiveren en vertonen van historische bewegende beelden over Nijmegen en nabije omgeving als doelstelling heeft.  


Kaartjes kosten € 10,00. Ze zijn te koop in de tentoonstelling ‘Kijk omhoog kijk vooruit’ in de Molenpoortpassage. Die is op de eerste verdieping vlak naast de lift en de roltrap. Met uitzondering van maandag kunnen daar op alle dagen tussen 11.00 en 17.00 uur kaarten worden gekocht. Er kunnen ook digitaal toegangskaarten worden gekocht via de website van De Vereeniging. De administratiekosten bedragen dan € 1,25. Donateurs van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld hebben recht op twee gratis kaartjes. Zij kunnen deze afhalen bij de tentoonstelling in de Molenpoortpassage.

Winactie

Via de Facebookpagina van Nieuws uit Nijmegen worden 2 vrijkaartjes verloot voor de middagvoorstelling om 14.00 uur op maandag 1 november. Hoe doe je mee? Laat een reactie achter of tag iemand aan wie je de kaartjes gunt. De winnaar wordt donderdag 28 oktober om 19.00 uur bekendgemaakt bij het bericht op Facebook.

Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024