[Column] LS Verlanglijstjes

Carolus
20 oktober 2021
De Goedheiligman is zijn koffers voor zijn jaarlijkse trip naar ons land weer aan het pakken. Volgens insiders is hij volledig gevaccineerd en gezien zijn leeftijd heeft hij al een boostershot gehad. Voor zowel zijn gelovige als ongelovige volgers wordt het tijd om het verlanglijstje in te dienen.
Ook op de Haagse formatietafel stapelen de verlanglijstjes zich torenhoog op. Er is geen belangenclub of organisatie in dit land te vinden die niet de kans aangrijpt om in een vuistdik rapport de nood te klagen en uiteraard een financieel verlanglijstje toevoegt. Daarmee verdwijnen volgens de lobbyisten de problemen als sneeuw voor de zon. Je moet het ijzer smeden als het heet is; er staan grote potten met geld klaar.

Dat de formatietafel dreigt te bezwijken onder al deze ‘gewichtige’ documenten heeft het demissionaire kabinet mede aan zich zelf te danken. Keuzes maken en echte knopen doorhakken heeft het grotendeels voor zich uit geschoven. Hoe vaak hebben we de laatste tijd niet gehoord: ‘Daarover kunnen we geen beslissing nemen. Dit probleem is toch echt aan een nieuw kabinet.’ Klopt, dat mag ook niet. Een demissionair kabinet mag alleen op de winkel passen. Nieuw beleid maken mag volgens ons staatsrecht niet. Doe je dat als minister of staatssecretaris toch dan zijn alle rapen gaar en krijg je van de oppositie met compassie een scherpgeslepen mes in de rug.
 
Totdat er een nieuwe ploeg op de trap van Paleis Noodeinde staat blijft het demissionaire kabinet dus doormodderen en pappen en nathouden. Het is dus erg zuinig met nieuwe uitgaven. Nou ja zuinig, de miljarden aan toezeggingen vliegen je om de oren en er ligt nog veel, heel veel meer op de plank. Zo veel zelfs dat er voor de besteding van 6 miljard Euro uit Europees Coronaherstelfonds nog steeds geen plan in Brussel is ingediend.
Ik houd mijn hart vast en denk bij al die toegezegde cadeautjes: ‘wie zal dat betalen?’ Zoete Lieve Gerritje bestaat volgens mij niet. De nieuwerwetse politici en economen schijnen hem wel te hebben gevonden. Kan iemand mij zijn adres geven? Hoogstwaarschijnlijk betalen we de rekening met zijn allen en heten we uiteindelijk allemaal Zoete Lieve Gerritje.
 
Het moment van de fotoshoot met de koning laat echter lang op zich wachten. Stikstof, CO2, huisjesmelkers, criminelen, de Taliban, Poetin en Xi Jinping gaan ondertussen onverstoord en onvoorspelbaar door met hun snode plannen voor ons gave landje en hebben maling aan de hele kabinetsformatie met ingebakken bijbelse breekpunten over ‘voltooid leven’ en andere heilige huisjes.
 
Je zult toch maar zo’n burger zijn die nog jarenlang moet wachten op de toegezegde centjes uit het toeslagenschandaal of de Groningse aardbevingen. Je zult maar op zoek zijn naar een huis, dat er niet is. Je zult je kinderen maar in uitzichtloze armoe moeten grootbrengen. Je zult je maar grote zorgen maken of onze aardkloot over een tijdje nog bewoonbaar is. Je zult met angst en beven de komende winterkou en de alsmaar stijgende energierekening maar tegemoetzien. Je zult maar vluchteling zijn en hopen op een warm welkom in het land waarvoor je je nek hebt uitgestoken. Je zult als politieagent of soldaat met gebrekkig materiaal en te weinig collega’s maar de klappen en kogels moeten opvangen.
 
Al die mensen met al hun zorgen leven in het hier en nu en voor velen is het leven moeilijk en nog lang niet voltooid. Hun verlanglijstje is kort maar krachtig: ‘Zorg snel voor een veilig dak boven ons hoofd, en geef ons en onze kinderen ons dagelijks brood’. Maar die eerste levensbehoeften hangen wel af van heel snelle beslissingen. Het is, hoe triest ook in dit welvarend gaaf land, voor steeds meer mensen de vraag van ‘to be or not to be’.
 
Timmer dat nieuwe kabinet dus heel snel in elkaar en neem een voorbeeld aan onze oosterburen. De problemen zijn in Duitsland echt niet anders. Voor kerst zijn ze eruit en is er een nieuwe Duitse regering. Winnen ze verdomme weer van ons! En nog wel in een eendrachtige samenwerking tussen de centenpartij FDP en milieupartij De Groenen, zeg maar onze VVD en Groen Links. Jammer dat Groen Links, toch onze milieupartij bij uitstek, zichzelf tot de oppositiebankjes heeft veroordeeld. Helaas geen dikke vinger in de pap, maar slechts een afgekloven kootje.
 
Het verlanglijstje van NEC zag er zo mooi uit: winnen van Vitesse, een mooie sportieve wedstrijd in een uitverkocht stadion, een feestje voor de supporters en voor Nijmegen. NEC haalde maandag alle nieuwszenders. Een feestje werd het niet. Relschoppers, vermomd als NEC-supporters, waren op oorlogspad en zorgden voor onvergetelijke inktzwarte beelden.
De Vitesse aanhangers vierden hun overwinning door een discutabel doelpunt. In het uitvak gingen ze hossend en juichend uit hun dak en door de vloer. Trieste dag voor NEC, de gevolgen zijn nog niet te overzien.
 
Op het verlanglijstje van de Nijmeegse Partij voor de Dieren staat een uitbreiding van zetels. Van welke partij trouwens niet? Ze wil kiezers paaien door bekende Nijmegenaren als lijstduwer op de kieslijst te plaatsen. De populaire boswachter Tim Hogenbosch zou een gigantische stemmentrekker zijn.
Als Joris Linsen, Pieter Derks, Frank Boeijen, Sineke, Sinan Can en Perry Ubeda dat nou ook eens doen worden de gemeenteraadsverkiezingen pas echt leuk en veranderen ze in de verkiezing van de populairste Bekende Nijmegenaar met als hoofdprijs ‘De Grootste Ezel’ en als troostprijs ‘Het Verdronken Kalf’. Ik schat in dat ze daar toch te slim voor zijn.
Ik snap de Partij voor de Dieren niet. Zijn die mensen nou echt zo dom?
Riekt toch naar kiezersbedrog en ordinaire machtspolitiek. Gelukkig heeft Tim al aangekondigd de raad niet in te willen ook al wordt hij gekozen. Trek je terug jong, nu kan het nog zonder gezichtsverlies. Je maakt er als Bekende Nijmegenaar geen vrienden mee, ook niet als lijstduwer.
 
Mijn eigen verlanglijstje? Ik geloof al lang niet meer in Sinterklaas dus ik laat me verrassen.
 
Carolus

Meer columns van Carolus lezen? Lees hier de voorgaande column.


Luister de column als podcast:

Dit bericht delen:

Advertenties
Bol AlgemeenBol Algemeen