Tientallen aanhoudingen voor geweld na derby in Goffertstadion

Van onze redactie
17 oktober 2021
De politie hield vanavond na de derby van Gelderland tussen NEC en Vitesse enkele tientallen relschoppers aan. Meerdere agenten en politiepaarden raakten gewond. De politie verwacht nog meer relschoppers aan te houden.
Grote groepen supporters van NEC verzamelden zich rondom het stadion na de wedstrijd. Zij keerden zich tegen de massaal aanwezige politie. Zo werden onder andere stenen, boomstronken en vuurwerk gegooid. Hierbij raakten meerdere agenten lichtgewond. Ook enkele politiepaarden liepen verwondingen op. Een politiebus werd volledig gesloopt. Een deel van de inhoud, waaronder een AED en een brandblusser, werd gestolen. De politie maakt niet bekend welke veiligheidsuitrusting, zoals kogelwerende vesten, uit de bus gestolen zijn.

Ook enkele tientallen supporters van Vitesse gingen de confrontatie met de politie aan. De supporters moesten na de wedstrijd bij de bussen wachten tot de omgeving van het stadion vrij van relschoppers was, zodat zij konden vertrekken. Een groep brak door het hek en rende naar buiten. Agenten van de Mobiele Eenheid kregen de groep onder controle en brachten ze terug naar de bussen. Meerdere personen van de groep werden aangehouden.

'Dit geweld is onacceptabel,' laat de politie weten. 'We hebben vanavond meer dan twintig verdachten aangehouden. 'Enkele personen raakten tijdens hun aanhouding gewond doordat zij gebeten werden door politiehonden. De politie heeft nog meerdere verdachten op het oog. Een groot deel van hen is vastgelegd door een videobus van de politie.

'Het onderzoek naar de anderen start nu ook. Er zijn al veel beelden, die zullen we analyseren om de relschoppers te arresteren. We verwachten morgen een beter beeld te hebben, onze zorg gaat nu eerst uit naar alle betrokken collega’s.'

De politiebus is weggesleept door een berger. De gemeente zal alle boomstronken, stenen, glas en ander puin opruimen. Meerdere hekken raakten fors beschadigd. Hoeveel de totale schade bedraagt, is nog onbekend. 

Update 22 oktober: Burgemeester, politie en NEC-directeur reageren op rellen

'Ik heb met afschuw kennis genomen van de incidenten tijdens de wedstrijd en de rellen gisteren na afloop van de wedstrijd rond het stadion', zegt burgemeester Hubert Bruls. 'Vanmorgen heb ik hier met de politie een eerste overleg over gehad. In de loop van deze week ontvang ik een nadere rapportage van de politie over deze rellen.'

'Mijn collega’s stonden in de linie tegenover extreem veel geweld. Ze kregen stenen naar zich gegooid, en werden zelfs met complete boomstronken belaagd. We hadden rekening gehouden met een onrustige afloop van een voetbalwedstrijd, maar we kregen te maken met keiharde agressie. De omvang en de heftigheid van het geweld was groot', aldus teamchef Lonneke Hordijk van de politie. Bij de rellen zijn ook hooligans gewond geraakt, twee mensen hebben zich bij het ziekenhuis gemeld.

Algemeen directeur Wilco van Schaik: 'Het is beschamend hoe sommigen zich gisteren hebben gedragen. Ik vraag me af of je jezelf een échte NEC-supporter mag noemen als je de club en anderen zoveel schade toebrengt. Dit raakt ons niet alleen als club, maar óók de bijna twaalf duizend goedwillende supporters in het stadion die ons de laatste maanden zo mooi hebben laten schijnen. Niet alleen in het Goffertstadion, maar ook daarbuiten. Zinloos geweld hoort niet bij N.E.C., vandaar dat wij de politie alle medewerking zullen verlenen om de daders te straffen.'

Update 21 oktober:


Vanmiddag hadden de burgemeester, Officier van Justitie, teamchefs van politie en de directeur van NEC een stevig maar constructief gesprek over de openbare ordeverstoringen rondom de wedstrijd NEC- Vitesse afgelopen zondag. Allen spraken hun afschuw uit over het geweld waarmee stewards, politiemensen en politiepaarden- en honden geconfronteerd zijn. Ook de communicatie van de afgelopen dagen was onderwerp van gesprek.

De uitkomst van dit ‘vierhoeksoverleg’ is dat burgemeester Bruls NEC heeft gevraagd om een plan van aanpak om de sfeer en veiligheid rondom wedstrijden te verbeteren. Dit plan wordt een combinatie van een persoonsgerichte aanpak, een aanpak gericht op de negatieve groepsdynamiek in en buiten het stadion, fysieke openbare orde- en veiligheidsmaatregelen en een aanpak gericht op een gastvrije, toegankelijke en veilige club. NEC-directeur Wilco van Schaik heeft toegezegd dit plan voor 1 december op te stellen, waarbij ook de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie en de KNVB betrokken worden.


Dit bericht delen:

Advertenties