Vitesse wint de derby van Gelderland

Job Boers
17 oktober 2021
Vanmiddag stond voor het eerst sinds 2 april 2017 de Derby van Gelderland weer op het programma in de Eredivisie. Het werd vier jaar geleden 2-1 voor Vitesse.

NEC speelde vanmiddag thuis in de eigen Goffert tegen Vitesse.
Voor de wedstrijd begon stonden de aartsrivalen dichtbij elkaar op de ranglijst: NEC stond tiende, Vitesse stond achtste. Voorafgaand aan de wedstrijd werden er vanuit beide supportersgroepen al verschillende acties uitgevoerd waardoor er vooraf een grimmige sfeer hing. Tevens waren er bij de afsluitende trainingen van beide teams meerdere sfeeracties.

De Goffert was volledig uitverkocht, beide supportersgroepen maakten er een feestje van in het stadion voorafgaand en tijdens de wedstrijd. De beginopstellingen van beide teams waren als volgt;

Opstelling NEC: Branderhorst, Van Rooij, Barreto, Márguez, Odenthal, El Karouani; Duelund, Bruijn, Schöne; Tavsan, Okita.

Opstelling Vitesse: Schubert; Dasa, Doekhi, Bazoer, Rasmussen, Wittek; Tronstad, Gboho, Openda; Frederiksen, Darfalo.

De eerste helft was rommelig waarin Vitesse de bovenliggende partij was. Het resulteerde in de zestiende minuut, ondanks een handsbal, in de 0-1 voor Vitesse. Frederiksen scoorde voor Vitesse.

Met de steun van de supporters bleef NEC strijden en ze kregen nog een aantal goede kansen. De vrije trap van Lasse Schöne was het gevaarlijkste wapenfeit van NEC in de eerste helft.

In de tweede helft was de grootste NEC kans voor Okita, hij omspeelde de keeper maar hij kon net niet scoren.

Met het inbrengen van spits Akman voor veteraan Baretteo in de 69e minuut probeerde trainer Meijer voor extra aanvallende impulsen te zorgen om de 1-1 op het scorebord te krijgen.

Het resulteerde in de 75e minuut voor bijna een doelpunt van Márguez uit een corner van Schöne.

Ondanks dat beide teams al hun wissels gebruikten en NEC over de gehele wedstrijd gezien meer balbezig had, bleef de stand bij 0-1 voor Vitesse.

Gele kaarten werden uitgedeeld aan Vitesse spelers Tronstad, Openda, Wittek en Bazoer.

Aan NEC zijde kregen Baretto, van Rooij en Márquez een gele kaart. Door de overwinning van Vitesse staat NEC nu op de elfde plek in de Eredivisie ranglijst, Vitesse is naar plek zes geklommen.