Ruim 8 miljoen Nederlanders zeggen 'ja' als orgaandonor 

Van onze redactie
5 oktober 2021
Ruim 8 miljoen Nederlanders stellen hun organen bewust beschikbaar na hun overlijden. Dat zijn er 2,5 keer meer dan 10 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het burgerinitiatief 2 Miljoen Handtekeningen. Reden van de forse toename van orgaandonoren is de nieuwe Donorwet waarbij alle Nederlanders van 18 jaar en ouder sinds september jl. een keuze hebben gemaakt in het Donorregister. Onder de oude Donorwet stond slechts 40% van de Nederlanders geregistreerd.
De nieuwe Donorwet met actieve donorregistratie komt voort uit het burgerinitiatief 2 Miljoen Handtekeningen onder leiding van Menno Loos uit Arnhem. Orgaandonatie kwam heel dichtbij toen zijn goede vriend in 2008 en nieuwe lever nodig had. ‘Er waren te weinig donoren en duizenden Nederlanders die dringend een orgaan nodig hadden’, aldus Loos. ‘Dat kostte mensenlevens. Als burger wilde ik daar wat aan veranderen.’

Samenwerking

Er was tien jaar strijd voor nodig om de nieuwe wet door de Eerste en Tweede Kamer te krijgen. ‘Maar het is gelukt! En de eerste resultaten zijn veelbelovend’, aldus Loos, die als burger de samenwerking opzocht met onder andere politica Pia Dijkstra, intensivist Farid Abdo en Tom Oosterom, directeur van Nierstichting Nederland.

Beter op de hoogte

‘Het grote voordeel van deze wet is dat er meer duidelijkheid is’, benadrukt Farid Abdo, intensivist bij het Radboud UMC in Nijmegen. ‘Familieleden zijn nu veel beter op de hoogte van elkaars wensen als ze aan het ziekenhuisbed van hun dierbare stervende vriend of familielid staan.’ Volgens Loos moeten we ook blij zijn met de mensen die 'nee' hebben gezegd tegen orgaandonatie. ‘Die 'nee's' gaan we vieren. Want ook die dragen bij aan duidelijkheid.’

'Dat bepaal je zelf'

Op zaterdag 9 oktober 2021, de Europese Dag voor orgaandonatie en transplantatie, staat het boek Dat bepaal je zelf - tien jaar strijden voor een nieuwe donorwet in de schijnwerpers. Menno Loos vertelt in het boek hoe de nieuwe Donorwet tot stand is gekomen. Maar vooral wat deze wet in de praktijk betekent voor nabestaanden en natuurlijk voor alle mensen die op de wachtlijst staan. 


 

Dit bericht delen:

Advertenties