Proclamatie Knotsenburgse Prins Carnaval op 6 november

Karel Hermsen
1 oktober 2021
Na een gedwongen rust van anderhalf jaar en het afgelasten van alle carnavalsactiviteiten in februari gloort er voor de Knotsenburgse carnavalisten hoop aan de horizon voor het seizoen 2021-2022. Op zaterdag 6 november start dit met de Prinsenproclamatie in De Vereeniging.
De nieuwe Prins van Knotsenburg werd vorig jaar al gevraagd om de rol van oppernar voor zijn rekening te nemen, maar moest wegens Corona een jaar zwijgen en wachten op zijn openbare bekendmaking, die plaatsvindt tijdens de Prinsenproclamatie op de zaterdag voor de 11e van de 11e.

Het was lange tijd de vraag of deze wel door kon gaan. Ook de carnavalsverenigingen en diverse commissies lagen stil. Carnavalsactiviteiten, waaronder podiumacts, vragen meestal om een maandenlange voorbereiding. Die voorbereidingen vielen grotendeels in het water en het `heilige vuur` waardoor carnavalisten gedreven worden, ebde daarmee ook langzamerhand weg. Pas de laatste maand kan er weer meer en staat men aan een nieuwe startstreep om er iets moois van te maken, of zoals de vorige Prins Mark Buck het verwoordt: `moedig voorwaarts te gaan`. 

Sponsorinkomsten opgedroogd

De startstreep is ook letterlijk een nieuwe omdat de organisatiestructuur van het Openbare Carnaval veranderd is. De bestuursvorm is gewijzigd van een stichting naar een federatie, waarin de aangesloten verenigingen meer zeggenschap krijgen en beslissingen transparanter worden. Ook dat is even wennen. Door het wegvallen van carnaval in februari droogde ook de bron van sponsorinkomsten op. Die zijn onontbeerlijk om de openbare, voor iedereen toegankelijke evenementen, te kunnen organiseren. Daarvoor `klotst het geld niet tegen de Knotsenburgse plinten`. 

Goede hoop

Volgens oud prins Jaap Lamers is men er toch in geslaagd de nieuwe Prins Carnaval een sober maar toch waardig entrée in De Vereeniging te bieden: `Het programma begint in de vooravond met de proclamatie van de nieuwe jeugdprins. Vanaf 20.00 uur start het zittingsgedeelte in de grote zaal. Carnavalsverenigingen De Waterjokers, Kiek ze Kieke en zanggroep Het Feestcafé hebben hun medewerking al toegezegd. Uiteraard wordt er stilgestaan bij de honderdste geboortedag van het Nimweegs icoon Graodus van Nimwegen. Het prinsenconvent verzorgt de proclamatie-act. We zagen de bui al hangen, dus zijn we er tijdig mee begonnen en die staat als een huis. We proberen via onze contacten nog andere verrassende acts binnen te halen. Concreet zijn die nog niet, want overal heeft corona roet in het eten gegooid, maar we hebben goede hoop. We merken dat iedereen er weer zin in heeft.`

Hoe het programma er ook uit komt te zien, voor het Knotsenburgse volkje telt vooral het weerzien en bijpraten. Afspraken voor de rest van het seizoen volgen dan automatisch. De afstandregels gelden niet langer, dus `kom ien mien ermen` mag weer, uiteraard op vertoon van de checkapp. En volgens de nu geldende regels is het om 24.00 uur voor iedereen einde oefening.

Kaarten bestellen

Kaarten kunnen voor leden van carnavalsverenigingen gereserveerd worden voor € 12,50 bij het eigen verenigingssecretariaat. Andere belangstellenden kunnen voor 23 oktober kaarten bestellen via secretaris@focn.nu.  De reservering is pas definitief als de betaling is overgemaakt. 

Dit bericht delen:

Advertenties