Dit is Nijmegen: Allerzielen en het Armenpaadje

Hans de Groot
7 november 2021
Dit is Nijmegen: een fotorubriek over mensen die samen wonen, werken en ontspannen. Op maandag 1 november werd Allerzielen gevierd op het kerkhof van Jonkerbos; de overleden dak- en thuislozen werden daar herdacht.
Mensen die geen geld of familie hebben, worden van gemeentewege begraven op kerkhof Jonkerbos, op het ‘armenpaadje’. Rondom het Monument om te Herinneren en de Namenboom,  met de naamplaatjes van degenen wiens as is uitgestrooid of begraven bij het monument, is er onder leiding van straatpastor Lucy Geertman van Kruispunt Nijmegen een herdenkingsdienst.

Het Kruispunt is meer dan twintig jaar geleden opgericht door twee paters die begaan waren met het lot van overleden mensen van de straat. Zij waren geschokt door de onpersoonlijke en anonieme begrafenissen en crematies die plaatsvonden, waarbij soms niemand aanwezig was. Een van de paters, pater Jan Eijkman, is inmiddels zelf overleden en ligt ook op deze bijzondere plek.

Straatpastor Lucy Geertman noemde de namen van de 27 overleden dak- en thuislozen en bij elke naam hield ze een kort praatje of een herinnering.  Daarna werden kaarsen aangestoken door diverse organisaties en mensen uit de wereld van dak- en thuislozen of familieleden/vrienden van de overledenen. Speciaal voor deze gelegenheid komt het ‘Uitvaart Ensemble’ zingen. Ook muzikant Appie zingt een mooi lied, Het Park. ‘Een protestlied’, zoals hij zelf zegt, ‘over een dakloze in het park die vertelt dat het niemand uitmaakt of hij er wel of niet is.’

De as van enkele overledenen wordt uitgestrooid. Aan het eind spreekt een pater, de broer van pater Jan Eijkman, een zegen uit. Daarmee is de cirkel rond en hebben de overledenen een warm en respectvol afscheid. Na afloop is er koffie en koek bij een mooie herfstzon.


Klik hier om de voorgaande rubriek te bekijken.
 

Heb je een leuke suggestie voor deze rubriek? Mail dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl voor de mogelijkheden. Wie weet zie je jouw club, bedrijf of vereniging binnenkort met een mooie fotoserie in deze rubriek!


Dit bericht delen:

Advertenties