Hoe kies je de beste zonnepanelen?

Van onze partner
27 september 2021
Het aantal huishoudens met zonnepanelen op hun dak groeit. De aanschaf van zonnepanelen is een verstandige keuze als je geld wilt besparen op je energierekening. Daarnaast is het een goede manier om een bijdrage te leveren aan een duurzamer leven. Niet alleen de vraag naar zonnepanelen, maar ook het aanbod groeit hard. Zo zijn er veel verschillende zonnepanelen waar je uit kunt kiezen. Een belangrijke vraag is dan: hoe weet je welke zonnepanelen het beste zijn voor jou? Wij vertellen je waar je op moet letten om de beste zonnepanelen voor jou woonsituatie te bepalen.
De verschillende soorten zonnepanelen

Omdat er veel verschillende zonnepanelen bestaan, is het verstandig om te kijken welke zonnepanelen het beste bij jouw woonsituatie passen. Maar waar verschillen zonnepanelen in? Onder andere het merk, de afmetingen, het aantal wattpiek per zonnepaneel, de prijs en de garantie kunnen verschillen. Per huishouden en het soort dak dat je hebt zal een andere keuze voor de beste zonnepanelen gemaakt moeten worden. Wanneer er minder zonnepanelen op het dak kunnen worden geplaatst, maar het huishouden wel aardig wat elektriciteit verbruikt, is het verstandig om te kiezen voor zonnepanelen met een hoger rendement wattpiek per paneel. Omdat het per situatie kan verschillen wat de beste zonnepanelen zijn, is er geen eenduidig antwoord. Wil je weten welke soorten zonnepanelen het beste voor jouw woonsituatie zijn? Installatiebedrijf Feenstra geeft je hier graag advies over.

Omvormer

Naast hoge kwaliteit zonnepanelen is het ook belangrijk om de juiste omvormer te kiezen. Een omvormer zorgt ervoor dat het opgewekte vermogen omgezet wordt naar bruikbare elektriciteit. Daarnaast zal het de elektriciteit die jouw huishouden op dat moment niet gebruikt terug leveren aan het stroomnet. Bekijk daarom naast de specificaties van zonnepanelen ook de kwaliteit van de omvormer.

Waar moeten de beste zonnepanelen aan voldoen?

De kosten van de energierekening zullen een stuk lager zijn wanneer je kiest voor zonnepanelen. Alhoewel het op lange termijn een goede investering is, is het aanschaffen van zonnepanelen een flinke investering. Daarom is het belangrijk dat de beste zonnepanelen worden gekozen. De zonnepanelen zullen van hoge kwaliteit moeten zijn en zullen ook na een aantal jaren nog een hoog rendement moeten halen.

TÜV-keurmerk

In Nederland is het verplicht dat alle zonnepanelen een TÜV-keurmerk hebben. Dit keurmerk houdt in dat wanneer je zonnepanelen aanschaft en op de juiste manier installeert er de eerste 10 jaar geen productiefouten mogen optreden. Zo verzekert het keurmerk dat er zo min mogelijk micro-cracks in de zonnepanelen komen. Dit zijn kleine barstjes die niet met het blote oog te zien zijn. Met het TÜV keurmerk ben je verzekerd dat de zonnepanelen van een goede kwaliteit zijn.

De installatie van zonnepanelen

Naast het kiezen van de beste zonnepanelen en omvormer is het ook erg belangrijk dat de installatie van de zonnepanelen op de juiste manier gebeurt. Het vervoer en de installatie zullen met grote voorzichtigheid moeten gebeuren om schade aan de zonnepanelen te voorkomen. Kies daarom altijd voor een deskundig installatiebedrijf dat jouw nieuwe zonnepanelen vakkundig installeert.

Het periodiek controleren van de zonnepanelen

Daarnaast is het belangrijk om de zonnepanelen periodiek te laten controleren. Hierdoor kunnen mogelijke defecten op tijd worden herkend, kan er gekeken worden of de gehele installatie nog veilig is en of het rendement van de panelen nog steeds voldoende is. Wanneer mogelijke gebreken op tijd worden geconstateerd worden, valt het repareren misschien nog wel binnen de garantieperiode. Kijk daarom altijd goed bij het aanschaffen wat de garantieperiode van de zonnepanelen is.

 


Dit bericht delen:

Advertenties