5200 stenen tegels opgehaald door Operatie Steenbreek en Dar

Van onze redactie
27 september 2021
Op zaterdag 18 en zaterdag 25 september haalde Dar in samenwerking met Operatie Steenbreek bij verschillende adressen in Nijmeegse wijken stenen op. Dit was een vervolg op de succesvolle proef in april 2021.
Met de eindstreep van het NK Tegelwippen in zicht gaf wethouder Bert Velthuis op zaterdag 18 september het startschot voor de tegelophaaldagen van Dar en Operatie Steenbreek. Op zaterdag 25 september was de tweede tegelophaaldag. De tegelophaaldagen waren goed voor het ophalen van zo’n 5200 tegels. 'Een prachtig resultaat', meldt Dar. In het najaar kijken Dar en Operatie Steenbreek naar een mogelijk vervolg in 2022.

Hergebruik van de opgehaalde stenen

De opgehaalde stenen worden hergebruikt voor de bouw van een ecoruïne. Dit is een samenwerking van de bewoners van Duurzaam Hees, Operatie Steenbreek, gemeente Nijmegen en Onder de Bomen. De stenen worden hergebruikt zodat insecten in de gestapelde stenen beschutting vinden. Rond de ecoruïne komen planten en bomen die zorgen voor een ecologisch geheel.


NK Tegelwippen

De opgehaalde stenen tellen nog net mee voor de derby tegen Arnhem bij het NK Tegelwippen. Dat eindigt op 30 september. Het is tot nu toe een nek-aan-nekrace. Op de website van NK Tegelwippen staat de laatste tegelstand.

Stenen eruit

Veel tuinen zijn verhard met tegels. Regendruppels zakken niet door tegels heen. Het regenwater stroomt hierdoor meteen het riool in. Dat water kunnen is juist goed te gebruiken als het een langere tijd droog is. Nu de stenen eruit zijn, zakt het regenwater in de bodem en vult het grondwater aan.

Groen erin!

Bomen en struiken komen in de plaats van de stenen. Ze zorgen ervoor dat huis en tuin koeler blijven in de zomer. Daarnaast houden vlinders, bijen en vogels van groene tuinen. Alle deelnemers kregen van Dar daarom twee plantjes. Van Operatie Steenbreek kregen zij extra informatie over hoe zij hun tuin groen kunnen maken en houden.


Dit bericht delen:

Advertenties