Viering 50-jarig bestaan botanische tuin Hortus

Paul Heijnert
27 september 2021
De botanische tuin Hortus bestond vorige week 50 jaar en dit was reden voor een feestje. De hele week vonden activiteiten plaats in de tuin zelf en bijhorende theetuin, kas en in het Hortus café. Onder andere droegen bekende Nijmeegse schrijvers verhalen voor over de tuin en stonden workshops, rondleidingen en een concert op het programma. Gisteren vond de afsluiting plaats met een open dag.
‘Een unieke plek waar we mogen volgen wat de natuur ons brengt, in alle verscheidenheid die ze hier te bieden heeft.’ Dat is wat Hortus betekent voor manager Willemijn van Hulten. Het is dezelfde boodschap die de Nederlandse plantkundige Victor Westhoff meegaf toen hij de tuin 50 jaar geleden oprichtte. ‘Met Hortus willen wij een plek bieden waar mensen kunnen genieten van de natuur en kunnen zien wat het met hen doet. Hier kan je genieten van wat er te zien is en je laten inspireren, laat het maar gebeuren en dan komt het wel goed.’ Van Hulten vertelt met passie over Hortus en de activiteiten voor de viering van het 50-jarig bestaan van dit prachtige stukje Nijmegen.

De Groene Schatkamer

De feestweek begon op woensdagmiddag met de workshop ‘Eetbare natuur’, gegeven door meesterkok en natuurkenner Paul Hoftijzer. Tijdens de workshop begeleidde Hoftijzer de bezoekers door de tuin en deelde hij zijn kennis over eetbare planten, noten en vruchten. Hierbij gaf hij ook verschillende kooktips en recepten, met de nadruk op natuurlijke ingrediënten die veelal rond het huis te vinden zijn. Het programma ging verder met een receptie waar onder andere burgemeester Bruls aanwezig was. Hier ontving hij het boek ‘Hortus Nijmegen: De Groene Schatkamer’. De laatste activiteit op woensdag was in de avond; hier waren drie bekende Nijmeegse schrijvers aanwezig die ieder een stuk voordroegen met hun interpretatie van Hortus. Ze lichtten toe hoe zij in de botanische tuin geïnspireerd zijn, op wat voor manier ze aankijken tegen natuur en hoe ze dit verwerken in hun stukken.

Avondwandeling

De volgende activiteit vond op donderdagavond plaats in het Hortus café, een gezellig overdekt terras in de theetuin van Hortus. Drie gastsprekers met veel kennis over natuur, in zowel biologisch als maatschappelijk opzicht, deelden hun kennis en prikkelden bezoekers om na te denken over de rol van natuur in belangrijke actuele thema’s. Vervolgens stond er een avondwandeling door de botanische tuin op het programma. Bezoekers liepen in de schemer door de tuin, waar op verschillende plekken biologen stonden die iets vertelden over de plantgemeenschappen waar de tuin rijk aan is. Na de wandeling sloten Nijmeegse muzikanten de avond af met een optreden in het café. Het programma ging de volgende dag verder met de activiteit ‘Zomervogels’. Een bijzonder concert waarbij livemuziek en vogelgezang hand in hand gingen.

Op zaterdagochtend vond de workshop ‘Gesprek met een boom’ plaats. Bezoekers verdiepten zich in de wereld van bomen en onderzochten de bijzondere connectie die tussen mensen en bomen bestaat. Op zondag was de afsluiting van de feestweek met een open dag. De hele dag waren er activiteiten in de botanische tuin, theetuin, kas en het café. Onder andere was er livemuziek, theater en waren er rondleidingen. Kortom: de ideale gelegenheid voor bezoekers om kennis te maken met wat deze bijzondere plek in Nijmegen te bieden heeft.

Groen paradijs langs de Radboud Universiteit

Hortus Nijmegen is 50 jaar geleden opgericht als onderzoeklocatie voor studenten van de Radboud Universiteit. 26 jaar later nam de gemeente de tuin over en ondertussen heeft Hortus een eigen bestuur en wordt het bijgehouden door een groot team aan vrijwilligers. De botanische tuin is uniek omdat de ruim 580 plantsoorten die er staan elkaar allemaal versterken en elk iets toevoegen aan het miniatuur ecosysteem. Naast de botanische tuin bestaat Hortus Nijmegen uit een theetuin, kas en openluchtcafé waar je kan genieten van een kopje koffie of thee en een stukje gebak.

Veel inwoners van Nijmegen kennen Hortus niet en dat is jammer. Voor iedere natuurliefhebber is het namelijk een waar paradijsje dat zeker een bezoek waard is. Regelmatig zijn er activiteiten, die vaak gratis te bezoeken zijn, maar het is ook al de moeite waard om gewoon langs te komen en een rondje te lopen door de tuinen en kas. Kijk hier voor meer informatie over Hortus Nijmegen en alle activiteiten die op de agenda staan. Hier is ook te vinden hoe Hortus gesteund kan worden, door bijvoorbeeld vrienden van Hortus te worden of een donatie te doen. Momenteel loopt de actie ‘Knuffel het Knuppelpad’, een inzameling voor renovatie van het pad dat door de botanische tuin loopt. Kijk hier voor meer informatie over deze actie.


Dit bericht delen:

Advertenties
Sale juli 2024Sale juli 2024