Pijpenkappuh helpt gratis met afkoppelen regenpijp

Van onze redactie
23 september 2021
Op zaterdag 2 oktober helpt het team van Pijpenkappuh bewoners in Nijmegen gratis met het afkoppelen van regenpijpen. Er staan al tientallen adressen genoteerd voor deze dag en er is nog plek om 30 regenpijpen af te koppelen. 
Het klimaat verandert. Daardoor zijn er vaker periodes van droogte maar ook met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Het riool kan overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Daar is iets aan te doen: de regenpijpen afkoppelen van het riool. Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden.

Regenwater in de tuin

Door het afkoppelen van het riool kan het regenwater wegzakken in de tuinen. De tuinen moeten dan wel groen zijn en niet vol liggen met tegels, anders kan het water niet weg. Dus een groene tuin is een voorwaarde om af te kunnen koppelen. Vorig jaar is de actie Pijpenkappuh uitgevoerd in Neerbosch Oost; toen werden 23 regenpijpen afgekoppeld. Eerder werd vanwege corona het afkoppelen van nog eens 140 regenpijpen in Nijmegen  uitgesteld maar dat gaat op 2 oktober alsnog gebeuren.

Hulp bij afkoppelen

Op zaterdag 2 oktober staat een team klaar om te helpen met het gratis afkoppelen van de regenpijp. Vooraf komt een deskundige langs om te kijken hoe de regenpijp kan worden afgekoppeld en waar het regenwater naartoe kan worden geleid. Achteraf vindt de controle plaats of het allemaal goed is uitgevoerd. Het team van Pijpenkappuh zorgt voor materiaal om de regenpijp netjes mee af te zagen en af te werken. 

Meedoen en aanmelden

Huiseigenaren kunnen zich via de website van Pijpenkappuh direct aanmelden. Huurders hebben eerst schriftelijk goedkeuring nodig van de eigenaar of woningcorporatie. Het subsidiebedrag is voor de huurder. Na goedkeuring kunnen huurders zich ook aanmelden bij Pijpenkappuh. De actie Pijpenkappuh is een samenwerking van Lentekracht, Rainbeer en Operatie Steenbreek Nijmegen. Op de website van Pijpenkappuh is meer informatie te vinden. 

Dit bericht delen:

Advertenties