Geriatrie verpleegkundigen lopen voor onderzoek naar alzheimer

Van onze redactie
21 september 2021
Een team medewerkers van de afdeling Geriatrie van het Radboudumc lopen vandaag op Wereld Alzheimerdag 40 kilometer met als doel geld op halen voor onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.
Het geheugen vertelt je wie je bent. Het is een schat aan herinneringen en een collectie van kennis. Elke dag vertrouwen we erop. Namen, plekken, handelingen, gezichten van geliefden, allemaal zitten ze stevig verankerd, en liggen klaar als we ze nodig hebben.

Impact

Als mensen geheugenklachten krijgen, kan dat enorme impact hebben: op henzelf én op de omgeving. Het roept ook vragen op. Je wilt weten wat de oorzaak is, of er behandeling mogelijk is. En, hoe blijf je zelfredzaam? Kun je nog gaan en staan waar je wilt? Blijven wonen waar je woont? Het Radboudumc Alzheimer Centrum houdt zich continu bezig met deze vragen om voor elke patiënt, hun geliefden en zorgverleners, antwoorden te vinden.

Onderzoek

Uit eerder onderzoek is gebleken dat er factoren zijn die samenhangen met een hoger risico op achteruitgang van het denkvermogen. Sommige van deze factoren kunnen we beïnvloeden door aanpassingen in onze leefstijl. Dit najaar start een onderzoek naar het effect van een leefstijlprogramma op het denkvermogen bij mensen tussen de 60 en 80 jaar. Het leefstijlprogramma is gericht op een combinatie van factoren, zoals: lichaamsbeweging, geheugentraining, hart- en vaatgezondheid, voeding, slaap, ontspanning en sociale activiteiten. Gedurende 2 jaar gaan deelnemers aan dit onderzoek aan de slag om hun leefstijl aan te passen. Dit doen zij zelf thuis, of onder begeleiding van een coach op het gebied van de leefstijl.

Met de resultaten van dit onderzoek kan dan gerichter leefstijladvies gegeven worden, met als doel het denkvermogen te verbeteren. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website over hersenonderzoek. Om geld op te halen voor onderzoek naar Alzheimer lopen verpleegkundigen van
de afdeling Geriatrie van het Radboudumc vandaag 40 kilometer. Doneren is mogelijk via de website van het Radboudfonds.


Dit bericht delen:

Advertenties