Waaloversteek operatie Market Garden herdacht op Oosterhoutsedijk

Lars Schwachöfer
20 september 2021
Vanmiddag vond de jaarlijkse herdenking van de oversteek van de Waal, vandaag precies 77 jaar geleden, en de bevrijding van Nijmegen tijdens operatie Market Garden in september 1944 plaats. De herdenking werd gehouden bij het Waalcrossingmonument aan de Oosterhoutsedijk.
Op 20 september 1944 staken Amerikaanse soldaten van de 82e Luchtlandingsdivisie de Waal over in canvasboten. Zij waren eerder boven Nederland per parachute, of per zweefvliegtuig gedropt als onderdeel van operatie Market Garden. Tijdens de oversteek van de Waal, om de Waalbrug en spoorbrug in te nemen, verloren 48 Amerikaanse soldaten hun leven. Hun namen staan gebeiteld in het monument aan de Oosterhoutsedijk.
 
De herdenkingsceremonie werd geopend door enkele kinderen van basisschool De Oversteek. Zij waren met 120 kinderen aanwezig. Na de opening spraken burgemeester Bruls, Kapitein Roël Boezen van de Luchtmacht en drager van het vliegerkruis, Marja Verloop, vertegenwoordiger van de ambassade van de Verenigde Staten en kolonel Phil Kiniery van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie. De toespraken werden afgewisseld door zang en dans van de basisschoolkinderen. Tachtig militairen van de 82e Luchtlandingsdivisie stonden bij het monument opgesteld.
 
Nadat The Last Post gespeeld was, werd door alle aanwezigen een minuut stilte gehouden. Na de minuut stilte zongen de basisschoolkinderen het Nederlandse en Amerikaanse volksliederen, gevolgd door een kranslegging door verschillende aanwezigen. Vanwege de coronabeperkingen kon er verder geen publiek aanwezig zijn.

Dit bericht delen:

Advertenties