NYMA Makersplaats: Het nieuwe frontier aan de Waal

Gijs Korenblik
18 september 2021
Skatepark Waalhalla zal vanaf 2022 nieuwe buren krijgen, want in het verlengde van de veranderingen op het Honigcomplex zal het zuidelijker gelegen NYMA-terrein een nieuwe bestemming krijgen. In samenwerking met twee projectontwikkelaars en de Ondernemerscoöperatie NYMA startte de gemeente Nijmegen al met de verbouwingen op de Vasim en de bouw van de NYMA Makersplaats. 
De projecten staan in het teken van het revitaliseren van het terrein en er zal een ondernemersvriendelijk klimaat worden gerealiseerd. Zo zal het terrein bijvoorbeeld ruimte bieden voor de huidige ondernemers van het Honigcomplex, zoals de Smeltkroes, Oersoep en de Boks Academie Nijmegen, en de huidige gebruikers van de Vasim. Daarbij staat de pioniersgedachte van het Honigcomplex hoog in het vaandel en beschikken de ondernemers over veel autonomie.

De veranderingen

Achter Waalhalla komt de NYMA Makerplaats. Op deze plek wordt een grote en lange ambachtshal gerealiseerd die ruimte biedt aan 100 tot 200 ondernemers. De NYMA Makersplaats wordt tevens de nieuwe Smeltkroes. Zij huren de grond van de gemeente en kopen het pand. Daarnaast verhuren zij units van de Makerplaats aan ondernemers.

Tevens zal Cultuurspinnerij De Vasim in drie fases gerenoveerd worden. In fase 1 zullen bijvoorbeeld de kelders en het dijkgebouw worden vernieuwd. Ook houdt De Vasim zijn culturele functie en vestigen de culturele ondernemers en ambachten zich in het nieuwe pand. Daarbij zullen evenementen en festivals met thema’s als cultuur, sport en kunst rondom het nieuwe gebouw worden georganiseerd. Aan de kade verschijnt een nieuwe eyecatcher verschijnen: een drijvende duwbak die gevuld is met bomen en struiken. 

Het braakliggende terrein aan de zuidwestzijde van de beide gebouwen wordt omgebouwd tot de toegangspoort van het nieuwe NYMA terrein met een Park&Bike. Hier zullen opstapmogelijkheden zijn van een auto naar fiets of OV en een parkeerplaats die ruimte biedt aan 200 auto’s.

Gemengde gevoelens

De verandering van het NYMA-terrein brengt niet alleen grote gevolgen voor de gevestigde ondernemers met zich mee, maar creëert onder hen ook gemengde gevoelens. Zo zien de grotere ondernemers zoals Diede van Overbeek, uitbater van de Achtertuin en één van de organisatoren van het Drift festival, het als een gezonde stap voor de ontwikkeling van het gebied. Diede: ‘Het tijdelijke wordt gecultiveerd in het permanente en dat is goed voor de ontwikkeling van een gebied.’

Het biedt volgens ondernemers ook nieuwe mogelijkheden om hun bedrijven uit te breiden. Zo gaat Groenewas-Textieldrukkerij verhuizen naar de kelders van de Vasim en zullen zij hun capaciteiten in drievoud kunnen vergroten. Tevens ziet Ruben Smulders van Waalhalla het als een kans om met nieuwe bedrijven samen te werken en tot nieuwe ideeën te komen. 

Ontwerper Jac. Splinter is echter sceptisch over de veranderingen. Hij is van mening dat de aankomende verbeteringen wel goed zijn, maar vindt het tegelijkertijd dat er nog teveel onduidelijkheid is voor de kleinere ondernemers. De kleinere ondernemers worden volgens hem aan het lijntje gehouden, want er wordt te weinig informatie verschaft en de gemaakte plannen veranderen telkens. Bovendien zorgt de huurverhoging ervoor dat de kleine ondernemers nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden. 

Meer weten?

Via de website van NYMA Makersplaats, het Instagram account NYMA_Nijmegen en het YouTube kanaal NYMA Nijmegen zijn de vorderingen te volgen. 


 

Dit bericht delen:

Advertenties