Graodus fan Nimwegentrappen op 100e geboortedag onthuld

Van onze redactie
16 september 2021
Vandaag is de 100e geboortedag van Graodus fan Nimwegen, artiest en Nijmeegs bekendste tonpraotor. De trappartij bij de St. Stevenskerk werd vandaag als stadseerbetoon naar hem vernoemd. Familieleden van Graodus, waaronder 2 zonen, onthulden het naambordje deze middag.
Graodus van Nimwegen werd op 16 september 1921 geboren als Theo Eikmans. Hij overleed op 23 maart 2000. Graodus fan Nimwegen trad op in de Nijmeegse streektaal en is het bekendst met zijn lied ‘Al mot ik krupe...’, een hommage aan de stad in het algemeen en de St. Stevenstoren in het bijzonder. De tekst van het lied verwijst naar het geluid van de kerkklokken: ‘Al mot ik krupe, op blote voeten gaon. Ik wil nog een keer Sint Steven horen slaon.’ Graodus was niet alleen bekend binnen carnavalminnend Nijmegen maar ook ver daarbuiten.

Wethouder Noël Vergunst verzorgde de opening en Ad Lansink, onder andere oud Prins Carnaval van Knotsenburg en oud Tweede Kamerlid, vertelde verhalen over Theo Eikmans alias Graodus fan Nimwegen. Nachtburgemeester Cees de Beer maakte zijn eerste buut als buutreedner ter gelegenheid van de onthulling. Hij nam onder andere burgemeester Bruls en wethouder Vergunst op de hak.

Muzikaal eerbetoon

Beiaardier Henk Veldman speelde op de carillon van de St. Stevenskerk ‘Al mot ik krupe’ en ook nog ‘Moeder het is weer mis’ en ‘Lang leve de lol’, twee andere nummers van Graodus. De laatste twee werden voor het eerst op de carillon gespeeld. De muzieknoten vulden de binnenstad en er werd door passanten meegezongen.

Organisator Rob Michels kijkt terug op een mooie onthulling: ‘Het was fantastisch! Met een klein gezelschap en het muzikaal eerbetoon maakte het tot een mooie complete onthulling.’

De opgang, die van de Smidstraat naar de Stevenskerk loopt, draagt vanaf vandaag de naam ‘Graodus fan Nimwegentrappen’. Op een later moment wordt een muurschildering aangebracht door kunstenaar Remco Visser.


Dit bericht delen:

Advertenties