Zilveren Waalbrugspeld voor Eric Hendriks en Henk van der Zand

Van onze redactie
12 september 2021
Burgemeester Bruls verraste deze middag Eric Hendriks met de Nijmeegse onderscheiding tijdens een bijeenkomst voor vrijwilligers van Stichting Wijkkrant. Even later viel Henk van de Zande dezelfde eer ten beurt tijdens een bijeenkomst van de Gebroeders van Lymborch in de aula van Museum Het Valkhof.
Eric Hendriks (56) nam de speld in ontvangst voor 25 jaar vrijwilligerswerk bij Stichting Wijkkrant en bij wijkwebsite Nijmegen-Oost. Zo is hij voorzitter, schrijver, eindredacteur en organisator van 100 vrijwilligers en heeft hij met zijn altijd enthousiasmerende en positieve insteek een geweldige bijdrage geleverd aan de wijk.

Sinds 12 september 1996 kan de Stichting Wijkkrant en wijkwebsite Nijmegen-Oost rekenen op Eric Hendriks; een veelzijdig man met grote betekenis als vrijwilliger. Samen met een enthousiast team van vrijwilligers schrijft de heer Hendriks elke maand mooie verhalen, worden er prachtige foto’s gemaakt en wordt alles geregeld om de wijkkrant, met een eigen bezorgteam van bijna 100 mensen, bij iedereen in de bus te krijgen. Zonder hem kan er geen maandelijkse oplage van 15.000 wijkkranten bezorgd worden in Nijmegen-Oost, Berg en Dal, Heilig Landstichting en Ooyse Schependom. Ook de website wordt veel bezocht.

Eric Hendriks heeft duidelijk een bijdrage geleverd in de buurt. Hij heeft zich met hart en ziel ingezet voor meer verbinding in de buurt, waardoor er veel nieuwe contacten ontstonden. Ook is er een goed buurtgevoel en wonen inwoners prettig in hun wijk. Er zijn veel mooie verhalen van mensen die elkaar op deze manier hebben ontmoet. Daarnaast heeft hij het voor elkaar gekregen om onafhankelijk van subsidies Stichting Wijkkrant en wijkwebsite Nijmegen-Oost te bedruipen, dit met behulp van adverteerders en fans.

Henk van der Zand

Henk van der Zand (71) ontving de Zilveren Waalbrugspeld voor zijn activiteiten bij Gebroeders van Lymborch, de Paraplufabriek en projectleiderschap van het oude Doornroosje. Bij al zijn activiteiten werkt de hij graag samen met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en is hij zeer betrokken bij het coachen, begeleiden en hen verder op de weg te helpen.

Henk van der Zand betrok samen met vrienden een werkruimte in de Paraplufabriek in de Van Oldenbarneveltstraat. Hij zorgde er later voor dat Vereniging de Paraplufabriek werd opgericht, die het pand in 1985 ging huren. Bij de gemeente polste hij of het pand aangekocht en verbouwd kon worden tot woningen en bedrijven, met positief resultaat in 1995. De opgerichte stichting is nu nog steeds eigenaar van het pand en Henk van der Zand nog steeds de voorzitter van de stichting, die geheel uit vrijwilligers bestaat.

Van der Zand was in de tussentijd ook betrokken bij het ‘oude’ Doornroosje dat in een voormalige middelbare school aan de Groenewoudseweg gehuisvest was. Een unieke plek die in heel Nederland en zelfs in het buitenland bekend was. Met zijn kenmerkende overredingskracht zorgde hij voor realisatie van twee verbouwingen; zonder deze had Doornroosje niet meer bestaan. Hij is hiermee de grondlegger van het huidige Doornroosje. Inmiddels werkt hij samen met vele andere vrijwilligers aan de verbouwing van het ‘oude’ Doornroosje tot ‘De Basis’.

In 1988, toen Joris Ivens bij de viering van zijn 90e verjaardag tot ereburger van Nijmegen benoemd werd, reed Henk van der Zand met zijn Citroën-clubrijders de historische tocht uit 1901 Parijs-Nijmegen-Amsterdam na met tientallen Citroëns. Zij brachten in Parijs een bezoek aan Joris Ivens op zijn woonadres; Joris Ivens was heel trots op ‘de Nijmeegse jongens’. Bij de 100e geboortedag van Joris Ivens hielp Van der Zand bij vele activiteiten, exposities en symposia mee.

Sinds 15 jaar is Van der Zand ook betrokken bij de Stichting Maelwael Van Lymborch, onder andere bij de optocht en de middeleeuwse markt met kampement. Hierbij zijn zeker 120 vrijwilligers actief. Inmiddels is hij al 7 jaar bestuurslid bij deze stichting.


Dit bericht delen:

Advertenties