Nieuwe toekomst voor brouwerij Oersoep

Lars Schwachöfer
8 september 2021
Tien jaar geleden startten vrienden Kick van Hout en Sander Kobes met het brouwen van bier. Inmiddels is hun eigen biermerk Oersoep niet meer weg te denken uit de Nijmeegse horeca en winkels. Restaurant Stoom, van en naast de brouwerij in het Honigcomplex, is een veelbezochte plek door bierliefhebbers. Een deel van het Honigterrein zal het komende jaar plaats moeten maken voor nieuwbouw. Wat gebeurt er met Oersoep en Stoom?
Kick, een van de twee oprichters, vertelt dat hij Oersoep met Sander startte vanuit passie voor bier. Ze brouwden bier dat lastig of niet commercieel te verkrijgen was, zoals saison en speciaal, hoppig bier. Twee jaar lang brouwden ze zelfverzonnen, vernieuwende bieren in een bedrijfspand van zo'n 100 vierkante meter. Het volledige brouwproces tot het sluiten van de fles en het plakken van de etiketten, werd met de hand gedaan. Al snel werden ze samen met andere Nederlandse craftbierbrouwers uitgenodigd om hun bier te schenken op het grootste Amerikaanse bierfestival. Ze kwamen met nieuwe ideeën terug uit het zogenaamde biermekka en na twee jaar gaven ze met hun brouwerij en andere lokale ondernemers vorm aan de destijds nieuwe hotspot van Nijmegen: het Honigcomplex. Inmiddels bestaat de brouwerij ruim 10 jaar en binnen het bedrijf werken zo'n 20 personen.
 
Voor en door de consument
 
De brouwerij is gefinancierd door crowdfundingsacties en eigen geld. Zelfs het eerste houten vat werd betaald met crowdfunding. Er zijn geen bankleningen afgesloten, en om onafhankelijk te zijn en te blijven wordt dit ook niet gedaan. De brouwerij kan niet zonder de lokale steun. 'Elke consument stemt met zijn portemonnee. Wil je sterke lokale, leuke bedrijven, dan kan iedere Nijmegenaar met zijn of haar koopgedrag daarvoor zorgen', vertelt Kick. Mede om die reden is ook restaurant en brouwerijcafé Stoom geopend, samen met een andere ondernemer. Om nog beter en direct contact te hebben met de klanten.
 
Lokaal en duurzaam
 
Oersoep werkt graag samen met andere lokale ondernemers en heeft aandacht voor duurzaamheid. Zo bezorgt de brouwerij met eigen bakfietsen en is er een samenwerking met Velocity. Zij brengen bierfusten en andere bestelde artikelen zoals shirts, flesjes en glazen naar de horeca en winkels. Elk bier krijgt zijn eigen ontwerp. De etiketten op de bierflesjes worden gemaakt door voornamelijk Nijmeegse kunstenaars. Zij melden zichzelf aan om de etiketten voor de verschillende bieren te ontwerpen..

De brouwerij gebruikt geen zware, metalen fusten, maar lichtere, recyclebaar kunststof fusten. In het fust zit een binnenzak, die wordt leeggedrukt met lucht. 'Je hebt geen koolzuur nodig om te tappen, het kan gewoon met luchtdruk en daarnaast is er geen contact met het bier, dus het bier blijft veel langer goed in het fust.' De fusten kunnen na gebruik gewoon bij het plastic afval, maar worden ook door winkel I Am Recycled verwerkt tot bijvoorbeeld hanglampen, die ook in restaurant Stoom hangen.

 
Toekomstplannen
 
Een deel van het Honigcomplex maakt vanaf 31 december plaats voor nieuwbouw en een ander deel blijft staan. Oersoep heeft ook een rol in de herontwikkeling van het complex. Samen met vijf andere ondernemers die op dit moment nog in het complex zitten, Meesterproef, Expo Bart, Smeltkroes, First Things First en een ontwikkelaar, wordt er van onderaf gestart met de herontwikkeling van het terrein. 'We hebben als ondernemers hier iets moois op de kaart gezet en we willen ook graag laten zien dat we in de volgende fase ook iets bijzonders kunnen neerzetten.'
 
Nu ze weg gaan uit het Honigcomplex, richten ze zich op een pand op het Nymaterrein. 'Enkele honderden meters verderop aan de andere zijde van stadsbrug De Oversteek, komt hét brouwerscafé van Oersoep', laat Kick weten. De verwachting is dat Nyma, waarnaartoe een directe verbinding langs de Waal wordt gelegd, weer net zo'n spannend gebied wordt als het Honigcomplex nu nog is. De lokale ondernemers vanuit onder andere het Honigcomplex, betrekken samen met Oersoep komend jaar de panden op het terrein. Het nieuwe Oersoepcafé, waarvan de naam nog niet bekend is, komt naar het jongeren- en skatecentrum Waalhalla. Enkele ondernemers zijn al volop bezig met het verbouwen. De bekende Nyma-toren wordt gerestaureerd.
 
De brouwerij met Stoom zal komende maanden gewoon nog in het huidige pand blijven. 'Tijdens het verhuizen van de brouwerij zal er minder bier gebrouwen kunnen worden. Daarom gaat Oersoep in 2022 een 'collab' tour door Nederland maken', aldus Kick. 'De uit samenwerking ontstane bieren worden elke maand met en bij een andere brouwerij in Nederland gebrouwen.' Wanneer het nieuwe Oersoepcafé en de andere ondernemingen op het Nymaterrein openen, wordt later bekendgemaakt.

Dit bericht delen:

Advertenties