'Fred pakket' rijdt zijn laatste rondje door Nijmegen-Oost

Petey Peeters
28 juli 2021
Al ruim tien jaar kart pakketbezorger Fred Maquine (61), alias 'Fred Pakket' in zijn statige witte bus door Nijmegen-Oost. Tot aan de nok volgeladen met pakketten van PostNL die via de leverancier, het postsorteerbedrijf en deze geroutineerde chauffeur hun eindbestemming weten te vinden: buurtbewoners die niet alleen hun pakketten, maar zeker ook 'Fred Pakket' warm onthalen. Omwille van gezondheidsklachten stopt Maquine op 29 juli met het leveren van pakketten. Maar niet zomaar. En zeker niet onopgemerkt.

Het nieuws dat Fred zijn werkzaamheden zou neerleggen, ging als een lopend vuurtje door Nijmegen-Oost en kwam o.a. ter sprake tijdens een buurtberaad. Marco van Thiel (Broerdijk) en Steven Troost (Hengstdalseweg) bundelden hun krachten: een poster ter ere van Fred Pakket werd ontworpen, gedrukt en via Primera Ron Wolf verspreid. Ook werden bewoners van Nijmegen-Oost via de app’ benaderd om bij te dragen aan een gezamenlijk afscheidscadeau. Knaloranje posters met ‘Fred Pakket, bedankt’ sieren inmiddels deuren en ramen en donaties stromen middels Tikkie binnen.

Ook bij Petey Peeters hangt die opvallende poster. ‘Fred is enorm populair in de buurt. Gisteren, bijvoorbeeld, zag ik passanten hem enthousiast toezwaaien met ‘Je bent een topper, Fred!’; even later stapte en fietser af en overhandigde hem een fles wijn met de woorden ‘Ik wil je gewoon even bedanken voor die super service die je ons al die jaren geboden hebt’.

Wat de magie van die super service inhoudt, wil Fred wel delen: ‘Een pakketje verbindt mij met de afnemers, de klanten. Ik zie hen kort, maar wel heel vaak. Zeker ten tijde van corona toen iedereen -zelfs tijdens de zomermaanden- steeds thuis was. Naast iedere doos, lever ik ook een goed humeur af. Een goed humeur blijft hangen en verbindt. Na al die jaren weet ik bovendien wat buurtbewoners bezighoudt. ‘Het huis zal toch wel een keer klaar zijn?’ flap ik eruit als ik de zoveelste verfbestelling mag afleveren op een adres. En ja, om te voorkomen dat ik mijn vracht niet kwijt raak en de buurt z’n spullen niet geleverd krijgt, moet ik af en toe creatief zijn. Die creativiteit strekt verder dan een kaartje in de bus met ‘pakketje ligt bij de buren’…

Peeters herkent die creativiteit: ‘Zo stond er op het ‘wij hebben je gemist’ kaartje van PostNL dat op mijn deurmat belandde vaak iets in de geest van ‘achter de fiets.’ Of ‘bij de bezem.’ In Freds onmiskenbare, toegewijde handschrift.’

Die toewijding blijkt uit Freds ambitie om door te gaan waar het aflevertraject voor PostNL voor hem eindigt. Reumatische klachten zitten hem in de weg als het gaat om het tillen en transporteren van de steeds grotere hoeveelheid, zware en logge pakketten. Maar vervoer en transport zijn en blijven zijn passie en kunde. Graag zou hij dit traject vervolgen met een baan als bijvoorbeeld taxichauffeur. Het beroep waar Fred in het verleden zijn strepen mee verdiende. Een beroep waarmee hij ook nu kan laten zien dat een toegewijde professional die op een waardige manier voor vervoer zorgt, weet wat het is om -middels vier wielen- te verbinden.

Al levert Maquine op donderdag 29 juli zijn laatste pakketten af voor PostNL, een rit met Fred is -ook hierna- een ieder gegund.

Het afscheid van Fred Pakket vindt plaats op donderdag 29 juli in Bollyfoods. (Van ’t Santstraat 86). Buurtgenoten wachten hem daar na zijn laatste levering vanaf 15.00 uur op.


Dit bericht delen:

Advertenties