€‹€‹€‹€‹€‹€‹€‹Triatlon voor `Stichting Vrienden van Max`

Karel Hermsen
20 juli 2021
In 2013 overleed de Nijmeegse rechtenstudent Max Janzing aan een acute vorm van leukemie. Zijn vrienden, die elkaar allemaal kenden van het Canisius College, richtten de stichting `Vrienden van Max` op.
Deze stichting heeft als doel wensen van jongvolwassenen tussen de 18 en 32 jaar die ernstig ziek zijn financieel te ondersteunen om een wens, vaak een laatste wens, mogelijk te maken. Om de stichtingskas te spekken organiseren de `Vrienden van Max` regelmatig sponsoractiviteiten. Zondag 1 augustus doen Bas Dopheide en Lode Linders mee aan de Iron Man Triatlon 70.3 in Maastricht.

Bas:` Eigenlijk is het een halve triatlon, maar toch, 1.9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en dan nog een halve marathon, 21.1 hardlopen is niet niks. Maar we hebben de afgelopen tijd hard getraind en hopen op die manier toch 4000 Euro aan sponsoring voor onze stichting bij elkaar te krijgen. Dan kunnen we weer even vooruit.'

Lode vertelt de ontstaansgeschiedenis van de stichting: `We waren allemaal behoorlijk van slag door het tragische lot van onze vriend Max. Het was op Koninginnedag 2012 en we vierden feest. Max voelde zich niet lekker. Hoofdpijn, koorts, en zo. Dat komt onder studenten wel vaker voor. Maar het ging niet weg. Max liet zich onderzoeken en er volgden testen in het Radboud. En toen bleek al snel dat het hartstikke fout was. Hij had acute leukemie. Er volgde een jaar van hoop en vrees. Hij kreeg chemo en daarna zelfs een stamceltransplantatie. Maar het mocht uiteindelijk niet baten; uitbehandeld. Toen hij dat vreselijke bericht kreeg besloot hij de rest van zijn tijd alleen nog maar door te brengen met familie en vrienden. Hij had een ongekende levenslust; ging stappen, deed mee aan het programma `Over Mijn Lijk` en ging zelfs nog verhuizen naar een eigen appartementje.'

Bas vervolgt: `Zijn grootste wens was om met zijn vrienden nog een keer te kunnen dineren en genieten. Mede dankzij financiële ondersteuning door Stichting Daniëlle werd dit mogelijk gemaakt. In Chalet Brakkestein kwam Max` laatste droom helemaal uit en kreeg hij voor zo`n tachtig vrienden en familieleden een `Grand Diner` en daarna zelfs nog een feestje in Stretto aangeboden. Het geluk en plezier wat hij, zijn vriendin en zijn ouders hierdoor kregen was onbeschrijfelijk.'

Lode: `Elk jaar op Max` verjaardag op 7 juni komen zijn vrienden nog bij elkaar. Tijdens één van die bijeenkomsten kregen we te horen dat Stichting Daniëlle was opgeheven. We waren zo onder de indruk van het mooie werk van deze organisatie, dat we ons afvroegen of wij, als vriendenclub, niet iets dergelijks konden beginnen; iets betekenen voor jonge mensen zoals Max. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. We woonden al lang niet meer allemaal in Nijmegen, waren druk aan het studeren of bezig met onze eerste baan. En bij het opzetten van een stichting komt nogal wat kijken, vooral als je een ANBI-status (algemeen nut beogende instelling) wil krijgen, waarbij je over gedoneerde bijdragen geen belasting hoeft te betalen. Uiteindelijk ging in april 2018 onze `Stichting Vrienden van Max` van start. Max` levensmotto `Liefde en Broederschap` namen wij natuurlijk over.

Je kunt de opzet enigszins vergelijken met `Make A Wish`, die zich richt op kinderen van 3 tot 18 jaar.

Wij richten ons op jongvolwassenen tussen de 18 en 32 jaar. Een ander groot verschil is dat `Make a Wish` de vervulling van de wensen met behulp van honderden vrijwilligers zelf organiseert. Wij zijn niet zo groot en faciliteren alleen.

`En dat doen we vooral door het organiseren van sponsoractiviteiten, waarmee we geld binnenhalen,` gaat Bas verder. `We deden mee aan marathon van Rotterdam, liepen de Vierdaagse en verkochten voor het goede doel biertjes aan lopers en toeschouwers. En nu dus de Iron Man. Met de opbrengst hebben we al een paar mooie dingen gedaan. We konden iemand een Zuid-Afrikaanse Vrienden Braai aanbieden, ondersteunden de financiering van een oncologie-badkamer in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en gaan een 5-sterren weekendje weg verzorgen. En toen kwam Corona en samen met alle afgelaste evenementen konden ook veel van onze plannen regelrecht de prullenbak in.`

Lode: `In het begin waren we misschien ook wel te streng voor onze `heroes`. (begunstigden van de stichting K.H.) We hadden nogal strenge eisen om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage. We zijn toen te rade gegaan bij Make A Wish en hebben onze eisen versoepeld.

Via Lisanne Spaanders, ervaringsdeskundige en auteur van het boek `Vechtersbaas`, worden we ook regelmatig getipt over mogelijke kandidaten.

Maar natuurlijk kunnen potentiële nieuwe `heroes` altijd aangemeld worden via onze website.

Het hoeft ook niet altijd over gigantische bedragen te gaan. Met kleinere bedragen kun je makkelijker meer mensen gelukkig maken.`

Op 7 juni volgend jaar proosten de vrienden in hun Nijmeegse stamkroeg - uiteraard geheel op eigen rekening - weer op hun Max en hopen ze zijn lotgenoten wat plezier te hebben bezorgd.

Meer informatie over activiteiten en sponsormogelijkheden vind je op de websiteOp deze website kan je sponseren voor de Iron Man Triatlon.


Dit bericht delen:

Advertenties