Zilveren Waalbrugspeld voor Hans Peters

Van onze redactie
18 juli 2021
Burgemeester Bruls heeft vanmiddag de Zilveren Waalbrugspeld uitgereikt aan de heer Peters. De uitreiking vond plaats bij zijn afscheid als directeur van boekhandel Dekker van de Vegt bij de heer Peters thuis.
De heer J.M. (Hans) Peters (67) is voorgedragen voor een Zilveren Waalbrugspeld voor zijn activiteiten als bestuurslid van de stichting Literaire Activiteiten Nijmegen en overige activiteiten op literatuurgebied.

De heer Peters stond in 2007 aan de wieg van de stichting Literaire Activiteiten in Nijmegen (SLAN). Sindsdien is hij al jaren de drijvende, stimulerende kracht voor deze stichting die de lees- en schrijfcultuur in Nijmegen wil bevorderen. Hij betrekt studenten en hoogleraren bij lezingen en presentaties en bij de jaarlijkse literatuuravond van boekhandel Dekker van de Vegt. Ook verzorgt hij vele gastcolleges bij de faculteit der letteren.

De heer Peters is een van de voortrekkers van de werkgroep Literaire Bakens. De werkgroep geeft literatuur letterlijk de ruimte. Literaire teksten die een link hebben met Nijmegen, hebben inmiddels op 27 passende locaties met een ‘baken’ in Nijmegen een plaats gekregen. Zoals de grote rode koffiekan van Klaas Gubbels op de Arsenaalplaats. De heer Peters was nauw betrokken bij de aanstellingen van stadsschrijvers A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo en Thomas Verbogt.

Op landelijk niveau was de heer Peters voorzitter van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Hij was hierbij een ambassadeur voor Nijmegen. Jarenlang was het Lezersfeest, tegenwoordig het Nijmeegs Boekenfeest, de afsluiting van de Nationale Boekenweek waarbij vele belangrijke schrijvers door zijn bemiddeling aanwezig waren.

De heer Peters is vanaf de start van het MuZIEum in 2010 acht jaar lang voorzitter geweest van de stichting van dit ervaringsmuseum. Zijn volhardende aanpak en bevlogen betrokkenheid hebben er voor gezorgd dat het museum van de grond kwam.

De heer Peters begon ooit bij Dekker van de Vegt, werd in 2004 directeur en zorgde er mede voor dat de boekhandel een doorstart kon maken na het faillissement van de landelijke Polare-keten.

De heer Peters is een bevlogen mens, met een hart voor boeken en literatuur en de Nijmeegse samenleving.

 


Dit bericht delen:

Advertenties