9-jarige Fenne bakt koeken en haalt 550 euro op voor onderzoek naar Parkinson

Van onze redactie
5 juli 2021
Afgelopen vrijdag overhandigde de 9-jarige Fenne Kuijs een cheque van maar liefst ‚€ 550,- aan prof. dr. Bas Bloem van het Radboudumc. Hij doet onderzoek naar de Ziekte van Parkinson en de opa van Fenne is een van zijn patiënten. Zo kwam Fenne op het idee geld in te zamelen voor onderzoek, want zo zegt ze 'Parkinson moet de wereld uit'.
Bij de ziekte van Parkinson sterven zenuwcellen in de hersenen af, waardoor signalen uiteindelijk minder goed doorgestuurd worden. Bewegen gaat minder vanzelf en moet bewuster gebeuren. De soepelheid verdwijnt. Bovendien bestaat de neiging te weinig kracht te gebruiken waardoor de bewegingen vertragen, te klein blijven en moeizaam verlopen. Ook gaan delen van het lichaam soms beven. Dit is wat Fenne bij haar opa ziet en waarom zij in actie kwam.

Kleine dame, grote impact

In 2020 kwam Fenne op het idee om cupcakes te bakken voor onderzoek naar de Ziekte van Parkinson en daarmee haalde ze een mooi bedrag op. Dit jaar kreeg de actie een vervolg. Dit keer bakte Fenne koeken. Daarmee verdubbelde ze de opbrengst van 2020 ruim. Tijdens de uitreiking van de cheque sprak de familie al over een vervolgactie, maar dat hun keuken dan wellicht te klein zou zijn. 'Deze dame wil de Ziekte van Parkinson de wereld uit hebben en zet zich daar maximaal voor in. Wat een passie en daadkracht van een dame die nog 10 moet worden', meldt het Radboudumc
.

Onderzoek

 

Prof. dr. Bas Bloem heeft dezelfde missie als Fenne. Ook hij wil Parkinson de wereld uit. 'Hij maakt zich hier heel hard voor en doet, samen met zijn team, veel onderzoek. Wat veroorzaakt nu precies deze ziekte en hoe kunnen we die nu het best behandelen', vertelt een woordvoerster van het Radboudumc. 'Maar hij kijkt ook verder. Hoe kan deze ziekte gestopt worden. Voordat we zo ver zijn, is nog veel onderzoek nodig en dat kan niet zonder financiering. En daar helpt een actie als die van Fenne enorm bij.'

Fenne's actie gaat door

Ook na de verkoop van de koeken gaat Fenne's actie om geld in te zamelen door. Op de website van het Radboud Fonds roept ze bezoekers op te doneren. Inmiddels is er 695 euro van haar doel van 1000 euro bereikt.


Dit bericht delen:

Advertenties