De Klumpert haalt de bezem erdoor heen

Gijs Korenblik
2 juli 2021
Plastic flesjes, lege chipszakjes, rotte appels, ijsverpakkingen, lachgasampullen en sigarettenpeuken zijn de vele vormen van zwerfafval die scholier Jerianne op haar route richting haar basisschool De Klumpert tegenkomt. Ze vindt alle rommel maar onhygiënisch en ziet dat het alleen maar erger in haar wijk Hatert wordt. Tevens is Jerianne niet de enige in haar wijk die het zwerfafval een probleem vindt. Zo ook ergeren de inwoners van Hatert, de woonbouwvereniging Talis en het personeel van De Klumpert zich aan de grote hoeveelheid zwerfafval. Reden genoeg voor de school om een campagne te starten.

In samenwerking met Stichting Move en de Talis begon De Klumpert in de maand mei een project met groep 7 en 8. De leerlingen voerden onder begeleiding van studenten Social Work en Sociologie een wijkonderzoek uit. In dit onderzoek werden bewoners bevraagd op problemen in de wijk en wat er bijvoorbeeld beter zou kunnen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het zwerfafval in de wijk het grootste probleem was. Vervolgens zijn de leerlingen rondom dit thema eigen T-shirts, grote banners, posters, flyers en een promotievideo gaan maken. Met als doel om in de wijk meer bewustwording te creëren en een fysieke opruimochtend te organiseren.

De opruimactie

Na weken van voorbereiding was het gisteren zover. Gewapend met plastic grijpers, groene plasticzakken en zelfbedrukte T-shirts stond een klein leger van groep 7 en 8 leerlingen klaar om de straten van Hatert op te ruimen. Onder leiding van meester John, meester Mike en juf Joann gingen de leerlingen in groepjes de straten van Hatert door. In het druilerige weer werd er met groot enthousiasme en snelheid door de leerlingen gewerkt.

De opbrengst

Aan het eind van de ochtend zaten de plastic zakken vol met allerlei vormen van zwerfafval. Ook waren er bijzondere vondsten zoals: één wieldop, één leeg bierflesje, twee gebruikte luiers, twee fietsbanden en zelfs één plastic campingtoiletje. Daarbij zagen de straten er een stuk schoner uit en zelfs het nabijgelegen Cruyffcourt kreeg weer wat van zijn oude glorie terug. Een schonere wijk was niet alleen een beloning voor de leerlingen, maar ook kregen de kinderen een certificaat om hun bijdrage te vereeuwigen.


Dit bericht delen:

Advertenties