Zonnepanelen laten plaatsen in Nijmegen? Dit moet je weten.

Van onze partner
29 juni 2021
Wist je dat de maanden juni en juli het hoogst scoren bij het opwekken van zonne-energie? Maar dat augustus en september de laatsten jaren ook steeds beter scoren. Denk je dus over zonnepanelen op je dak? Dan is dit het moment.
Wat de opbrengst van zonnepanelen is, hangt met name af van de stand van de zon. Helaas levert een zonnig uurtje in de vroege middag in februari minder op dan een uurtje zon op het zelfde moment van de dag in mei. Dat komt omdat de zon in mei hoger staat dan in februari. Daardoor is er in mei een betere lichtinval.

Warmte is niet belangrijk

Op warme dagen leveren zonnepanelen niet meer op dan op minder warme dagen. Sterker nog bij hogere temperaturen is de opbrengst zelfs iets minder. De elektrische geleiding in de zonnecellen verloopt namelijk beter bij kou dan bij hele warme temperaturen. Elke tien graden temperatuurstijging, zorgt voor een daling van de stroomopbrengst van ongeveer vijf procent. Hierdoor levert een zonuurtje in de winter dus nog altijd wel een redelijk goed resultaat op.

De beste maanden

Kijk je naar het gehele jaar, dan zijn de maanden mei, juni en juli gemiddeld de maanden met de hoogste opbrengsten. Mei geeft daarbij een iets beter resultaat doordat het in mei meestal iets kouder is met wel veel zon. Maar ook augustus en september scoren goed. December scoort het laagst. Dit heeft met name te maken dat de zon later opkomt en eerder onder gaat. Want ook als het bewolkt is, heb je nog steeds (wel minder) zonne-energie. de maand mei behalen zonnepanelen gemiddeld de hoogste opbrengst, gevolgd door juni en juli.

Wist je trouwens dat ruim 60 procent van de stroom die we in Nederland opwekken komt uit het zogenoemde diffuus licht. Dat is indirect zonlicht, bijvoorbeeld bij bewolking.

Waarom zonnepanelen?

Wil je zonnepanelen, dat is dat niet alleen voor jou een fijne besparing maar je helpt er Nijmegen ook mee om haar doel te behalen. Nijmegen heeft namelijk het streven om in 2045 energieneutraal te zijn. De afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen op de Nijmeegse daken al aardig toegenomen. Zonnepanelen laten plaatsen in Nijmegen draagt hier uiteraard aan bij. Ook op jouw dak dus.

Wat beïnvloed de opbrengst?

Naast dat het aantal zonne-uren belangrijk zijn, zijn er nog meer factoren die van invloed zijn op de energie opbrengsten. Zoals het dak waar de panelen op komen. De meest ideale ligging van een dak voor zonnepanelen is pal zuid met een hellingshoek van 36°. Ligt jouw dak op het zuidwesten of zuidoosten, wees gerust, ook dan heb je nog steeds een topopbrengst.

Naast het dak is het vermogen van de zonnepanelen zelf ook van invloed. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de opbrengst. Dat klinkt eenvoudig toch? Het vermogen bij zonnepanelen wordt overigens uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Het meest gangbare vermogen daarbij is 295 Wp.

Subsidie

Helaas is het voor inwoners van Nijmegen niet mogelijk een subsidie aan te vragen. Maar, en dat is niet onbelangrijk, het is wel mogelijk Energiebespaarlening aan te vragen. Doordat de rente op deze lening erg laag is, is het extra aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. En je kunt als je teruglevert, ook nog eens de btw op de panelen zelf en de installatie ervan terugvragen.


Dit bericht delen:

Advertenties