Dit is Nijmegen

Hans de Groot
27 juni 2021
Dit is Nijmegen: een fotorubriek over mensen die samen wonen, werken en ontspannen.
‘Groen verbindt de buurt’, vertelt een enthousiaste tuindame, ‘niet alleen deze tuin, maar ook het groen langs de huizen en onder de bomen zorgt voor onderling contact.'

Jaarlijks organiseert Groei & Bloei, een vereniging van liefhebbers van tuinen en tuinieren, de Nationale Tuinweek. Aansluitend is er het Open Tuinenweekend. Doel is om mooie en bijzondere bloemen en planten te laten zien en te wandelen door mooie tuinen. Ook in Bottendaal waren op 20 juni enkele tuinen open.

In de Jan de Wittstraat, op de plek waar ooit een gewoon huis stond en waar daarna verloedering dreigde, is nu een fraaie gemeenschappelijke tuin verrezen. De buurt-terras-tuin is een low budget initiatief van bewoners in samenwerking met de gemeente Nijmegen. Een stukje stadsnatuur met zonnestralen, verkoeling en gelegenheid tot contacten. Een enthousiaste dame vertelt over de geschiedenis, de tuin en het onderhoud, de insecten die het moeilijk hebben en de geneeskrachtige werking van allerlei kruiden. Op de muur staat een dichtregel van Hans Lodeizen: ’wij willen een handvol kinderen, wijn en een speelplaats flink door de zon afgerost’.

Aan de rand van Bottendaal, bij de spoorkuil, ligt een gemeenschappelijk moestuin. Zo'n 30 tuinders kweken hier hun eigen groenten en fruit. Een vriendelijke dame vertelt honderduit over haar stukje moestuin. ‘Ik ben er zo’n anderhalf uur per dag mee bezig, het komt niet vanzelf. Je leert hier ook de andere mensen kennen, je krijgt tips hoe je de tuin kunt onderhouden en je steunt elkaar. Als iemand een paar dagen weg is, dan geven anderen water.’ Het samen-gevoel is overduidelijk, een bezoekster krijgt een grote bos korenbloemen mee, iemand andere een doosje aardbeien. Een heilzame en rustgevende plek.

Klik hier om de voorgaande rubriek te bekijken.

Dit bericht delen:

Advertenties