Herdenking 1873 aankomende zaterdag in De Vereeniging

Van onze redactie
22 juni 2021
De maand juni is Indian History month, Keti Koti maand en Pride month. Al deze verschillende identiteiten komen aankomende zaterdag, 26 juni, samen in Herdenking 1873: een veelkleurig programma met sprekers, artiesten en muzikanten. Uiteraard ook met lekkere Surinaamse snacks (halal en vegetarisch). Een programma over herdenken, proeven en beleven!
Herdenking 1873 bestaat uit een veelkleurig programma met sprekers, artiesten en muzikanten. Op 1 juli 1873 is de slavernij afgeschaft in Suriname en de Nederlandse Antillen: Keti Koti. Sergio Berrenstein, Voorzitter van Stichting Opo Kondreman, vertelt over zijn broer, wijlen Perez Jong Loy (1954-2019). Perez heeft gestreden voor het jaartal 1873, waarin de slavernij daadwerkelijk is afgeschaft. In 2011 had hij de zwarte button met daarop '1873' ontworpen.

Op 5 juni 1873 kwam het zeilschip Lalla Rookh uit India na een reis van drie maanden in Suriname aan. De eerste Brits-Indiërs werden 'gehaald' voor contract-arbeid op de plantages. De Rotterdamse Shivano, student Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen, neemt het publiek mee in zijn visie hierover. De Nijmeegse dichteres en Spoken Word artiest Inorca Rudolph herdenkt voorouders op creatieve wijze. Bekijk het filmpje 'Free' om een indruk van haar werk te krijgen.

Ook wordt er stilgestaan bij queervoorouders. De Amsterdamse Tieneke Sumter deelt haar kennis en ervaringen over zwarte vrouwen- en LHBTQIA+ beweging. Ze is al 40 jaar een voorvechtster voor sociale rechtvaardigheid en gelijke rechten in Nederland en Suriname. Ze was op jonge leeftijd betrokken bij de Surinaamse Homo-Organisatie, SUHO genaamd. in haar vrije tijd is Tieneke voorzitter van stichting Survibes.

Ter afsluiting van het programma is er een optreden van musicus, zanger en componist Orville Abdul Raheem Breeveld. Naast musicus is Orville adviseur commissie muziek bij het Cultuurfonds en werkzaam als marketeer Jongeren & Diversiteit bij het Concertgebouw in Amsterdam. Een bijzondere herdenkingsmiddag, vanwege een gezamenlijke geschiedenis die onderbelicht is. De presentatie is in handen van Vayhishta Miskin.

Kaarten bestellen

Herdenking 1873 vindt aankomende zaterdag, 26 juni, om 14.30 uur plaats in de Kleine Zaal van De Vereeniging. Kaarten kosten 15 euro, waarvan 5 euro naar de actie voor Suriname gaat.

Voor mensen die er niet live bij kunnen zijn, wordt het programma op 30 juni, de laatste dag van Keti Koti maand en de Nationale Dag van Besef, per stream uitgezonden. Een kaartje voor de stream kost 5 euro. Dit bedrag wordt geheel gedoneerd aan de actie voor Suriname.

Kaarten zijn online te bestellen op de website van De Vereeniging.


Dit bericht delen:

Advertenties