Stichting Straatmensen bestaat vandaag 20 jaar

Van onze redactie
18 juni 2021
Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat Straatmensen werd opgericht. In twee decennia groeide de stichting uit tot een groep van 60 vrijwilligers, die vijf dagen per week de dak- en thuislozen in Nijmegen geheel belangeloos voorziet van maaltijden, kleding en een praatje.
In het jaar 2000 besluit een kleine groep betrokken Nijmegenaren een maaltijdproject te starten: Straatmensen voor Straatmensen. Met het idee om zich niet alleen vóór dak- en thuislozen in te zetten, maar ze ook mee te laten helpen, bijvoorbeeld met de afwas. Met een kar trekken ze de stad door, wat al snel een succes blijkt. Op 18 juni 2001 richten ze dan ook officieel een stichting op.
 
Inmiddels is Straatmensen gegroeid tot 60 vrijwilligers, die dankzij de giften van betrokken stadgenoten en organisaties niet afhankelijk zijn van subsidies. Een gevarieerde groep van koks en straatwerkers, jong en oud, die van maandag tot en met vrijdag iedereen die het nodig heeft gratis voorziet van een warme maaltijd, vers gesmeerd lunchpakket, drankje, snack en zo nodig een warme jas, trui, slaapzak of tent. Uniek in Nederland. Met een gemiddelde van 22 gasten per avond, deelt Stichting Straatmensen in één jaar ruim 5500 duizend warme maaltijden uit en minstens 45000 sneetjes brood met beleg.
 
Voor de coronapandemie gebeurde dit altijd aan de Tweede Walstraat, onder het afdakje van de oude stadswinkel. Sinds maart vorig jaar deelt de stichting uit vanuit haar opslagruimte een stukje verderop. Hierdoor is er minder ruimte geweest voor een praatje, er mogen immers geen groepen ontstaan. De stichting hoopt dan ook in het najaar weer de straat op te gaan, om de aloude missie weer in ere te vervolgen.

Meer informatie over de stichting in te vinden op de website van Stichting Straatmensen.

Dit bericht delen:

Advertenties