Struinen met de Bastei

Karel Hermsen
11 juni 2021
De afgelopen twee dagen struinden de brugklasleerlingen van het Karel de Grote College een dagdeel door de Nijmeegse Stadswaard voor 'Het verhaal van de Waal'. Even geen 'normale' les in een warm klaslokaal, maar naar buiten de natuur in om wat meer te weten te komen over de natuur die in de stadswaard weer alle kansen krijgt en voor de deur voor het grijpen ligt.

Museum De Bastei organiseert voor basisschoolleerlingen uit de groepen 5 tot en met 8 en voor brugklasleerlingen educatieve rondleidingen in de stadswaard. Leerlingen maken in groepjes kennis met het verhaal dat door de Waal zelf en de mensen die met de Waal leefden in de loop der tijd geschreven is.

De leerlingen en docenten van de brugklassen 7D en 7E van het KGC hadden hun zaakjes goed voorbereid. Op school was de excursie door middel van een PowerPointpresentatie al goed voorbereid. Zelfs de zonnebrandcrème was niet vergeten. Voor de 'wiebelbrug' kregen zij de laatste instructies en een uitgebreid vragenformulier dat onderweg ingevuld moest worden. Ze namen zelfs afvalzakjes mee om hun rommeltjes in te doen. De vragen waren best moeilijk en konden alleen goed beantwoord worden door onderweg goed te kijken naar de verschillen in de vegetatie, landschap en de rivier zelf. Samenwerken en goed overleggen was ook noodzakelijk.

Op 3 punten brachten vrijwilligers van de Bastei: Piet, Mieke en Mart, wat meer achtergrondinformatie. Bij Piet boorden ze naar klei en bij Mieke leerden ze niet alleen de uiterlijke verschillen tussen bevers en otters, maar ook hun voedselpatroon en leefwereld. Mieke: 'Jullie weten er al een hoop van af.' Het groepje van Veerle glundert zichtbaar.
Mieke: 'De meeste van deze leerlingen komen vaker in de natuur. Dat merk je direct. Ze zijn echt geïnteresseerd en dat is niet altijd zo. Er zijn bij deze rondleidingen ook kinderen die nauwelijks buiten de stad komen. Zo`n tochtje hier is vaak de eerste kennismaking met de natuur en dit uniek stukje Nijmegen.'

Op het Waalstrand vertelt oud-aardrijkskundedocent Mart de Beer op een eigen ludieke manier meer. 'Luister goed naar de Waal, wat heeft die je op dit moment te vertellen? Waar komt al dat water vandaan? Waar gaat het naar toe? Wat heeft het allemaal bij zich?'
Vervolgens legt hij het gebruik van een grondboor uit en wat je zo op een snelle manier allemaal over grondsoorten en vegetatie te weten kunt komen. De leerlingen mogen zelf aan de slag en vertellen wat er allemaal naar boven komt. 'Zie je, onderin zit licht zand, eigenlijk hele, hele kleine steentjes en bovenin komt de klei. En kleigrond is vruchtbaarder. Hoe zou dat zo komen?'

Als dan twee Konikpaarden zich op het strand melden is de natuurbeleving compleet. Een hond vindt het maar niks en probeert de paarden met luid geblaf te verjagen. Briesend en snuivend maken zij duidelijk wie hier de baas is en verdrijven het keffertje in het struikgewas.

Dan is het pauze. Enkele leerlingen zoeken verkoeling en duiken met kleren en al de plomp in. Andere halen hun lunchpakketje en het onvermijdelijke mobieltje tevoorschijn. Zonder discomuziek is het puberleventje ook in de stadswaard niet door te komen.

De Bastei heeft ondanks corona het afgelopen jaar zes struintochten georganiseerd. Elke tocht kan anders zijn. De aandachtspunten worden in overleg met de scholen vastgesteld. Voor belangstellenden is meer informatie te vinden onder Educatie-Schoolbezoek-Veldles-Struinen door de Stadswaard via de website van De Bastei.


Dit bericht delen:

Advertenties