Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis start samenwerking met Esther Vergeer Foundation

Van onze redactie
10 juni 2021
Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis start vandaag met de eerste zogenoemde Sportpoli van de Esther Vergeer Foundation. De bedoeling van de Sportpoli is dat patiënten met een lichamelijke beperking gemotiveerd worden om te sporten en dat ze kunnen sporten bij een 'gewone' sportvereniging.

De Esther Vergeer Foundation biedt deze kans en begeleidt dit hele proces. De Sportpoli is te vinden op het poliplein van het Amalia kinderziekenhuis. Belangstellenden kunnen daar elke donderdag bij de medewerkers van de Esther Vergeer Foundation terecht.

Dit initiatief sluit naadloos aan bij de filosofie van inclusiviteit die het Radboudumc voorstaat, en het principe dat bewegen gezond is en belangrijk is voor het welbevinden. De Sportpoli bij het Radboudumc is de eerste van vijf Sportpoli's die de Foundation de komende maanden opent in vijf academische kinderziekenhuizen. De officiële 'opening' van de poli's vindt begin oktober plaats.

Sport als 'extra consult' in de artsencarrousel

In het Radboudumc worden multidisciplinaire poli’s georganiseerd voor kinderen met een lichamelijke beperking veroorzaakt door bijvoorbeeld Spina Bifida, cerebrale parese, bewegingsstoornissen, genetische ontwikkelingsstoornissen en spierziekten. Tijdens deze poli’s komt een aantal kinderen tegelijkertijd naar het ziekenhuis en gaan zij die dag met hun ouder(s) langs alle behandelend artsen en zorgprofessionals.
De artsen, zoals de neurochirurg, neuroloog, kinderarts, revalidatiearts, orthopeed en uroloog, maar ook de fysiotherapeut, medisch maatschappelijk werker en zorgcoördinator, spreken het kind (en de ouders) om de beurt in een zogenoemde carrousel. Ze monitoren de medische situatie en de ontwikkelingen van het kind door onderzoeken en het uitgebreid stellen van vragen. De Esther Vergeer Foundation Sportpoli kan vanaf 10 juni worden toegevoegd aan deze carrousel als ‘extra consult’.

Begeleidingstraject

De medewerkers van de Sportpoli geven informatie en starten, indien gewenst, met een persoonlijk begeleidingstraject. De Foundation helpt kijken naar de kansen, en begeleidt kind en ouder naar een fijne plek om structureel te gaan sporten in de eigen woonomgeving; een ‘gewone’ sportvereniging die bij het kind en zijn/haar beperking past, en waar het kind ook welkom is.

'Net als ieder kind kunnen sporten'

‘Ik vind het een fantastisch initiatief’, zegt Joyce Geelen, die zich als kinderarts richt op kinderen met erfelijke €‹en aangeboren aandoeningen. 'Beweging is zo belangrijk, maar voor kinderen met genetische ontwikkelingsstoornissen is het niet zo gemakkelijk om bij een sportvereniging in de eigen omgeving aansluiting te vinden. Daar worden ze nu bij geholpen. Ze kunnen met hun ouders de speciale sportpoli op het poliplein bezoeken. Op de dag dat ze hier toch al zijn voor een bezoek aan het multidisciplinaire team. Medewerkers van de Esther Vergeer Foundation denken daar met hen mee, om te kijken wat er wél kan, in plaats van wat er niet kan. Welke sport past bij hen en sluit aan bij de achterstand in motoriek? Het is zo fijn voor deze kinderen om te voelen dat ze er ook mogen zijn, dat ze erbij horen en net als ieder kind kunnen sporten in hun eigen buurt.’

Esther Vergeer, naamgever van de Foundation: 'Met de start van de Sportpoli komt een persoonlijke droom van mij uit. De stap naar sporten op een sportvereniging is voor kinderen (en ouders) best wel heel groot. De Foundation heeft veel ervaring met het persoonlijk begeleiden van ouders en kind naar een passende sport. We zien dat juist die persoonlijke begeleiding essentieel is. Als een kind blij wordt van sporten, dan heeft dat ook een positieve impact op het hele gezin. Door de realisatie van de Sportpoli kunnen wij nog veel meer kinderen naar sport gaan begeleiden; hoe mooi is dat?!'

Esther Vergeer Foundation - Elk kind de kans om ‘gewoon’ te sporten

In 2015 is de Foundation gestart met de Join the Club-projecten, waarbij kinderen met een lichamelijke beperking, tussen de 4 en 21 jaar, ‘gewoon’ kunnen sporten bij een gewone vereniging. Inmiddels is de Foundation actief op bijna 30 (tennis)verenigingen en hebben honderden kinderen kennis gemaakt met (rolstoel)tennis. De Esther Vergeer Foundation bemiddelt kinderen ook naar andere sporten; immers niet iedereen vindt tennis leuk of past tennis bij zijn/haar lichamelijke beperking. Tijdens de Sportpoli-gesprekken wordt dan ook gekeken naar een sport die past bij de wens van het kind en zijn/haar beperking. Het uiteindelijke doel is om echt alle kinderen met een lichamelijke beperking een kans te geven om ‘gewoon’ te sporten; net als ieder ander kind!

Kijk hier voor meer informatie over de Esther Vergeer Foundation.


Dit bericht delen:

Advertenties