Celstraf voor zoon die vader tegen zijn gezicht trapte

Van onze redactie Dinsdag 08 Juni 2021
De rechtbank heeft een 36-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 maanden voor een poging tot zware mishandeling van zijn vader.

Op 4 oktober 2020 ging de man langs bij zijn vader. Nadat zijn vader de deur opendeed ontstond er een confrontatie tussen de mannen, waarbij de vader een honkbalknuppel pakte. Na een handgemeen vielen de mannen in de voortuin. De man lag toen op zijn vader. De man stond op en trapte zijn vader vervolgens met zijn voet tegen de linkerzijde van het gezicht.

Poging tot zware mishandeling

Doordat de man zijn been naar achteren haalde en zijn vader vervolgens tegen zijn gezicht trapte, vindt de rechtbank dat hij bewust de kans op het ontstaan van zwaar lichamelijk letsel bij zijn vader heeft aanvaard. Volgens de rechtbank is de man schuldig aan een poging tot zware mishandeling.

Noodweer

De man en zijn advocaat deden een beroep op noodweer, omdat zijn vader een honkbalknuppel had en de man deze alleen wilde afpakken. De rechtbank gaat daar niet in mee. Uit het dossier blijkt dat de man bovenop zijn vader lag toen zij samen op de grond lagen. Verder volgt niet uit het dossier dat de vader op dat moment de man met de honkbalknuppel wilde slaan. De man had zijn vader dus niet tegen zijn gezicht mogen trappen. Om die reden vindt de rechtbank dat geen sprake is van noodweer.

​De straf

De man heeft bijna 8 maanden in voorarrest gezeten. Dat komt, omdat de officier van justitie van plan was om te eisen dat aan de man tbs met dwangverpleging zou worden opgelegd. In de tussentijd is in een andere strafzaak tegen de man de eerder aan hem opgelegde tbs met voorwaarden omgezet in tbs met dwangverpleging. De officier van justitie eiste in deze zaak uiteindelijk geen tbs tegen de man. Tegen die achtergrond legt de rechtbank een lagere straf op dan de tijd die de man in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 3 maanden in deze zaak passend. De rechtbank heeft kort na de zitting het voorarrest van de man al opgeheven.


Heb je een correctie, een tip of een opmerking over dit artikel? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl of stuur je bericht via WhatsApp: 024-3229922. Ook andere nieuwstips, klein of groot, ontvangen wij graag.


Reacties (1)

Geplaatst op 08-06-2021 om 20:26 door Peter jscobs
Ik vind dat politie en rechters niet hun werk doen of gedaan hebben ze hadden even beter kunnen kijkenReageren


Uw naam  *
Uw Emailadres  *
Uw reactie
Code
  *
 

NB: Uw reactie zal direct worden geplaatst, echter wordt deze wel door onze redactie gecontroleerd. Mocht blijken dat uw reactie niet passend is en/of een kwetsende inhoud heeft, zal deze meteen worden verwijderd.