Zingend herstellen van COVID-19 met 'Zing je sterk'

Van onze redactie
8 juni 2021
Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis start als eerste ziekenhuis samen met a capella ensemble Wishful Singing een pilot met het online programma 'Zing je sterk' voor herstellende COVID-19-patienten. Naar schatting zijn er minimaal 100.000 Nederlanders die lang na hun COVID-19 besmetting nog klachten hebben als vermoeidheid, kortademigheid, concentratieproblemen, depressieve gevoelens, hoofdpijn en spierzwakte. Zingen kan mensen met zogenoemde Long Covid helpen bij het herstel.
Het programma ‘Zing je sterk’ helpt COVID-19-patiënten met langdurige restverschijnselen bij hun herstel door middel van adem- en zangoefeningen. Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan centraal in dit unieke programma.

Effectiviteit monitoren

150 enthousiaste deelnemers beginnen vandaag aan het programma, waaronder een groep patiënten van CWZ. De deelnemers worden gemonitord in de CWZ Thuis – na corona app van CWZ en Luscii. Het monitoren is een belangrijk onderdeel van het onderzoek naar de effectiviteit van deze vorm van ademhalingstherapie bij Long COVID-patiënten. Het onderzoek wordt begeleid door CWZ-longarts Anneke van Veen. Het onderzoek en deelname van CWZ-patiënten is mogelijk gemaakt door de stichting Vrienden van CWZ. Deelnemers van ‘Zing je sterk’ volgen wekelijks een online groepssessie, gevolgd door vier oefendagen waarin adem- en zangoefeningen zelfstandig worden uitgevoerd met behulp van videomateriaal.

Na de zomer start een nieuwe editie van het programma. Alle Long COVID-patiënten van CWZ die via de CWZ Thuis – na corona app gemonitord worden, ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging vanuit het ziekenhuis.

Groot succes in Engeland

‘Zing je sterk’ is geïnspireerd op ENO Breathe, een succesvol programma van de English National Opera in samenwerking met medisch specialisten, dat door middel van zingen en ademhalingsoefeningen het herstel van COVID-19 bevordert. Inmiddels volgen al duizenden mensen het online traject in Groot-Brittannië.

Wishful Singing

Wishful Singing bestaat uit vijf enthousiaste en internationale zangeressen met een conservatorium achtergrond die méér willen dan alleen muziek maken. Ze geven stem en betekenis aan wat hen beweegt en inspireert. Hun muziek is een combinatie van a capella zang, een overtuigend verhaal én een theatrale uitvoering. De coronamaatregelen zorgden in 2020 voor online successen en leidden uiteindelijk tot het initiatief om ‘Zing je Sterk’ op te zetten.


Dit bericht delen:

Advertenties