Koninklijke onderscheiding voor Oogheelkunde professor Keunen

Maud van der Vegt
4 juni 2021
Vandaag nam Prof. Dr. J.E.E.(Jan) Keunen (66) afscheid als oogarts bij het Radboudumc en hoogleraar op de Radboud Universiteit, Faculteit der Medische Wetenschappen met de leeropdracht Oogheelkunde. Dit deed hij door middel van een afscheidscollege genaamd 'Oog voor context; de verhalen van een (h)oogleraar'. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven hebben dit college bijgewoond.

Voorafgaande aan de afscheidsrede van prof. dr. Keunen is een webinar over oogheelkunde met voordrachten van zes gastsprekers. Een van deze gastsprekers was Prinses Margriet in haar rol als beschermvrouwe van VISION 2020 Netherlands.

Koninklijke onderscheiding

Maar daar is nog niet alles mee gezegd. De professor ontving tevens een Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten als hoogleraar oogheelkunde, en is dus benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De Koninklijke onderscheiding is vanmiddag door Wethouder Tiemens uitgereikt. De zoon van de professor spelde de onderscheiding op. Dit heeft plaats gevonden in de St. Stevenskerk, waar ongeveer veertig gasten waren toegelaten.

Staflid Koninklijk Nederlands Gasthuis

In 1985 is prof.dr. Keunen begonnen als junior staflid bij het Koninklijk Nederlands Gasthuis voor Ooglijders in Utrecht. Van 1988 – 1995 was hij senior staflid bij het F.C. Donders Instituut voor Oogheelkunde van het UMC Utrecht. Hij vervolgde vanaf 1995 tot 2005 zijn carrière bij de Rijksuniversiteit Leiden als hoogleraar Oogheelkundige Research.

Hoogleraar

Keunen is vanaf 2005 hoogleraar Oogheelkunde bij het RadboudUMC in Nijmegen. Daar heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de sterke positie van de Nijmeegse Oogheelkunde in Nederland en daarbuiten. De heer Keunen ging voorop in patiëntenzorg met het implementeren van innovaties. Laserchirurgie bij patiënten met netvliesafwijkingen ten gevolge van suikerziekte is één van zijn verdiensten. In het onderwijs toonde hij zich een bevlogen docent, waarmee hij veel jonge artsen in opleiding de juiste waarden meegaf om te groeien tot volwaardig arts en oogarts.

VISION 2020 Netherlands

De professor is voorzitter van VISION 2020 Netherlands. Het landelijke WHO-project is opgericht op verzoek van voormalig minister E. Borst, ministerie van VWS. Het project heeft tot doel landelijke slechtziendheid en blindheid te bestrijden. Daarnaast heeft prof.dr. Keunen zich jarenlang belangeloos ingezet voor de veiligheid van patiënten en burgers en het behoud van hun gezichtsvermogen.

Hij schuwt dan ook het debat niet met vuurwerkleveranciers en geeft interviews voor landelijke radio en tv om mensen aan het denken te zetten over het gebruik en/of misbruik vuurwerk. Samen met drs. Tjeerd de Faber heeft hij in 2014 het Vuurwerkmanifest.nl opgericht. Deze organisatie zet zich in om letsel en schade door consumentenvuurwerk te voorkomen. Dit burgerinitiatief wordt inmiddels door 75.000 burgers en 1.700 organisaties ondersteund.

Maatschappelijke bijdrage

Jarenlang maakte Keunen deel uit van de Raad van Advies van stichting Blindenhulp en heeft zich tevens ingezet voor de commissie Rijgeschiktheid van de Gezondheidsraad. Sinds februari 2018 is hij bestuurslid van de stichting Blindenhulp.

Daarnaast levert de professor een belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke betekenis voor zijn werk als lid van de VVD, onder andere als lid van de partijcommissie Volksgezondheid, lid Werkgroep Preventie en lid werkgroep Kiezen voor Keuze en sinds 26 oktober 2020 als Eerste Kamerlid.

Het publiek heeft met huiver geluisterd naar het college en de gastsprekers. Daarbij was professor Keunen aangenaam verrast door de Koninklijke onderscheiding. Kortom een geslaagde middag.


Dit bericht delen:

Advertenties